Annons
X
Annons
X

Ett kollektivt ansvar att vaccinera oss

Om vi i framtiden inte vidtar alla tänkbara motåtgärder vid en en svår pandemi, kommer domen att bli hård. Vad hade hänt om svininfluensan återkommit i en andra våg? skriver Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

BRÄNNPUNKT | MASSVACCINERING

Hellre vaccin utan pandemi än pandemi utan vaccin.
Björn Olsen

Spanska sjukan dödade 50 miljoner och Hongkonginfluensan fyra miljoner. I Sverige dör varje år 4000 människor av säsongsinfluensa. 18000 personer dog av svininfluensan runt om i världen. Därför ifrågasätts om svininfluensan överhuvudtaget var en pandemi. Begreppet pandemi beskriver ett spridningsmönster och inte hur allvarlig smittan är.

Eftersom dödligheten var relativt låg valde flera länder att avstå massvaccination. Rädslan för senare allvarliga influensavågor gjorde att Sverige startade vaccinationskampanjer.

Annons
X

Oavsett vaccin eller inte så blev svininfluensan inte en mandråpare. Den andra influensavågen uteblev och förloppet kom att likna säsongsinfluensans. Detta berodde på en balans mellan virusets smittsamhet och vår flockimmunitet. Men det visste vi inte innan.

Är det bättre att få ett naturligt försvar mot influensan än att lura immunförsvaret med vaccin? Om influensan är mild och vi sedan tidigare är friska, kan det vara oproblematiskt. Men är influensan svår med hög dödlighet i alla åldersgrupper, är priset för högt. De som följde rådet och vaccinerade sina barn gjorde en solidarisk handling. Tragiskt nog till priset av narkolepsi, orsakad av vaccinationen, influensan eller en kombination av båda.

Vårt viktigaste försvar vid en pandemi är vaccin. Med en egen produktion kan vi kontrollera flödet av vaccin. Vi kan sälja överskottet och låta det ingå i biståndsprogram. Det finns ingen anledning att tro att en pandemi skulle drabba de fattigare länderna mildare. Snarare tvärtom.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det skulle även vitalisera utvecklingen av nya vacciner. Att kunna framställa ett riskfritt pandemivaccin som inte behöver skjuta ”mitt i prick” och som är effektivt mot flera influensavarianter är ett fullt tänkbart framtidsscenario.

  Kopplingen mellan svininfluensavaccin och narkolepsi har gjort att vaccinet hamnat i vanrykte. Med det kunskapsläge vi hade 2009 var massvaccination nödvändig och viktig. Syftet var att förhindra effekterna av det otänkbara. Vaccinationstäckningen måste vara så hög att vår flockimmunitet stoppar spridningen och minskar riskerna för enskilda och befolkningen. Det är ett kollektivt ansvar att vi vaccinerar oss. Även om vi inte kan stoppa den första pandemivågen kan vi begränsa skadorna av senare vågor.

  Vad hade hänt om svininfluensan hade återkommit i en andra våg? Miljontals döda på kort tid, havererad sjukvård och ekonomi samt en infrastruktur som kraschar, är något vi inte kan föreställa oss. När vi summerar en framtida svår pandemi och om vi inte vidtagit alla tänkbara motåtgärder som massvaccination, kommer domen att bli mycket hård.

  För att undvika sådana katastrofer var vi tvungna att massvaccinera mot svininfluensan. Det är lättare att uttala sig om framtiden med en backspegel än med en kristallkula. Hellre vaccin utan pandemi än pandemi utan vaccin.

  BJÖRN OLSEN

  professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X