Petter Sandgren:Ett klasspecifikt elddop in i vuxenlivet

Stephen Fry och Alex Pettyfer i ”Tom Brown’s schooldays” från 2005. Till höger Andreas Wilson som Erik Ponti ”Ondskan” från 2003.
Stephen Fry och Alex Pettyfer i ”Tom Brown’s schooldays” från 2005. Till höger Andreas Wilson som Erik Ponti ”Ondskan” från 2003. Foto: ITV, TT

Såväl Harry Potter som Erik Ponti i Jan Guillous ”Ondskan” vilar tungt på den brittiska litterära tradition som kretsar kring hur internatskolan gör män av pojkar. Typiskt nog är genren inte bara fylld av vinnare utan även förlorare – för att vaska fram framtidens ledare måste många sållas bort längs vägen. 

Under strecket
Publicerad
Annons

I Netflix stora svenska sommarsatsning ”Young royals” skickas en prins som hamnat på fel spår i livet till den prestigefyllda riksinternatskolan Hillerska, som snabbt blir spelplatsen för en kollision mellan lojalitet, status och kärlek. Det verkar vara ett tecken i tiden att serien utspelar sig just på en svensk internatskola av engelsk typ. Harry Potter-inspirerade skolor har de senaste åren öppnats i bland annat Trollhättan, Kalmar, Norrköping och Uddevalla och fler skolor är planerade i andra delar av Sverige. Kan denna trend betraktas som ett levande exempel på det Oscar Wilde skriver i ”The decay of lying”: ”life imitates art far more than art imitates life”? Den konst som samtiden väljer att efterlikna säger i alla fall mycket om sig själv och samhällets framtida riktning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons