Ett Kärneuropa skakar unionen i grundvalen

När eurokrisen fördjupas väcker allt fler liv i den gamla idén om ett Europa i två hastigheter, där ett antal länder går vidare och fördjupar samarbetet. Frankrike, Nederländerna och Finland hör till de starkaste förespråkarna, men förslaget om ett Kärneuropa är kontroversiellt och skakar unionen i dess grundvalar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Borde de euroländer som sköter sina ekonomier belönas för det? Svaret är ja – åtminstone enligt Finlands Europaminister Alexander Stubb. Han föreslog i samband med en föreläsning i belgiska Brygge i förra veckan att de länder med högsta möjliga kreditbetyg, trippel-A, går vidare och fördjupar samarbetet. Tanken är att en inre kärna får mer att säga till om i eurozonen, och på så sätt får ny kraft i sina ekonomier.

–Jag ser inte att vissa länder lämnar, men jag ser att länder på insidan förlorar i inflytande, sade Alexander Stubb till Financial Times och lade spetsigt till att ett land som inte har det högsta kreditbetyget, kanske inte är bästa möjliga på att ge råd om offentliga finanser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons