X
Annons
X
Recension

Blått Ett kärleksbrev fyllt av saknad och hopp

Maggie Nelsons "Blått", består av 240 numrerade prosalyriska stycken. Meningar som skälver till som oneliners, men vars varaktighet klingar av när formen för texten ibland blir alltför förutsägbar, skriver Christina Kall.

Maggie Nelson (född 173) är en amerikansk författare, poet, essäist och forskare, bosatt i Los Angeles. Foto: John D. and Catherine T. MacArthur Foundation
Läs mer om Bokhösten 2017

Den är som ett kärleksbrev och börjar med kärleken till en färg. ”Blått” är den andra boken som nu utkommer på svenska skriven av Maggie Nelson, en av de mest uppmärksammade författarna i USA för tillfället, hyllad för ”Argounaterna” som kom i översättning förra året.

"Blått" kan beskrivas som en konversation fylld med referenser till filosofer och litterära giganter, med det egna jaget, typiskt för essän, som utgångspunkt och textens drivmedel. En särskild rörlighet som har dagboksskrivandets karaktär får den här boken av det punktvisa berättandet där varje ny anteckning kan ta sin början var som helst – in medias res– eller invända mot den förra, och precis som i en dagbok återkommer vissa narrativ.

Maggie Nelson (född 173) är en amerikansk författare, poet, essäist och forskare, bosatt i Los Angeles.

Foto: John D. and Catherine T. MacArthur Foundation Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X