Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Anna-Malin Karlsson: Ett inspel från sporten till politiken

Språkspalten

– Jag skulle vilja spela in!

Repliken fälls vid ett möte på universitetet, men det handlar inte om en språkforskare som vill göra en inspelning av diskussionen. Nej, det personen vill är att göra ett inspel, det vill säga presentera nya perspektiv på det som avhandlas. När sammansättningar löses upp blir betydelsen mer konkret (jämför avbryta med bryta av). Att man kan leka med ordet på detta sätt antyder att det bildliga inspel är etablerat, och kanske redan lite tråkigt.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Möjligen är kopplingen till idrott alltså redan glömd, men i golf är _inspel _ett slag som placerar bollen på greenen. I lagsporter betyder det att bollen (eller pucken) skickas in i planens centrum från någon som befinner sig utanför detta. Det är inte inspelaren som sedan (förhoppningsvis) gör mål, utan den som tar emot. Inspelet måste förvaltas för att leda till något.

  Annons
  X

  Ett inspel i en debatt kan alltså ses som ett försök att påverka. Det är tydligt riktat mot debattens centrum. Ett utspel däremot syftar till maximal (medial) spridning, inte sällan från en person som själv befinner sig i maktcentrum. Riktningar, liksom var centrum befinner sig i förhållande till talaren, är avgörande för hur ett bildligt uttryck fungerar. Kanske detta kan hjälpa oss att förstå inspels framfart?

  Inspel blir nämligen allt vanligare i rapporteringen om politiska processer. Organisationer gör numera inspel till propositioner. Det sker innan propositionen skrivs, till skillnad från remissvar som är synpunkter på ett formulerat förslag. Ofta ges inspel större synlighet i medierna (och på organisationernas webbplatser) än remissvar, kanske för att de ger tydligare uttryck för organisationens egen röst. Ett inspel är ett initiativ, inte en reaktion.

  Samtidigt verkar inspelen ha en mer informell status, och en mer diffus roll i den demokratiska arbetsgången. Ett inspel kan komma oombett, vilket i gengäld ger den som tar emot det rätt att bry sig mindre om det. Inspel blir därmed mer av åsiktsformulering och lobbying, än av granskning och saklig argumentation.

  Lite semantisk analys kan alltså hjälpa oss att se inspelens begränsningar. De är erbjudanden under pågående match – men till intet förpliktigande för maktens centrum.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X