Annons

Ett i detalj planerat överfall

Skönstaholm.
Skönstaholm. Foto: Staffan Löwstedt

Förhörsledarna borrar djupt i det som Friedrich Wagner uppger är fria fantasier. Men bland anteckningarna skymtar delar fram som tycks vara konkreta planer.

Detta är del 28 (av 40) av Peter Englunds ”Söndagsvägen”, sommarföljetong i SvD. Du hittar de andra delarna i serien här.

Under strecket
Publicerad

Under tiden fortsatte de långdragna förhören. Nu hade även GW Larsson trätt in. Vid sin sida hade han en annan kriminalkommissarie, Sven Thorander, drygt tio år yngre, erfaren och erkänt skicklig: hans framtoning var vänlig, han brydde sig om människor, både offer och misstänkta, och hyste ett genuint socialt engagemang. (Det hände att han lät folk i nöd, som han snubblat över i tjänsten, tillfälligtvis kampera hemma hos hans egen familj, om ingen annan råd fanns.) Göteborgaren Thorander var visserligen lite fåfäng, mån om att hålla sig väl med journalister, och kunde verka vek, men skenet bedrog: han var en av kårens modigaste poliser, fullkomligt orädd, snabb i kroppen, snabb att ta kommandot i trängda lägen, och göra det på ett inte alltid insmickrande vis. Och som Larsson var han rätt lång och magerlagd, alltid oklanderligt klädd i grå kostym, vit skjorta, välknuten slips, välputsade skor.

GW Larsson och Sven Thorander. Det tunga artilleriet hade rullats fram.

Annons
Annons
Annons