30-tal barn i intensivvård för svår inflammation

I sviterna av covid-19 har ett trettiotal barn drabbats av en livshotande hyperinflammation när kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen.
I sviterna av covid-19 har ett trettiotal barn drabbats av en livshotande hyperinflammation när kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Ett hundratal tidigare fullt friska barn i Sverige har drabbats hårt av covid-19. Barnen får hyperinflammation när kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen. Ett trettiotal har blivit livshotande sjuka.

I Lund varnar läkarna för att barnintensiven är full.

Petronella Uebel/TT
Publicerad
Annons

Den senaste tiden har rapporterna om den extremt hårda pressen på sjukvården i Skåne avlöst varandra. Även barnintensiven i Lund är helt full, eftersom fler barn med akuta sjukvårdsbehov i sviterna av covid-19 har kommit in och vårdas sida vid sida med barn som behöver intensivvård av andra orsaker.

– Vi ser att barn som har haft covid drabbas av det här inflammatoriska syndromet, MIS-C, tre till sex veckor efter genomgången infektion, säger Maria Mossberg, överläkare vid barnkliniken i Lund.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons