Annons
Reportage

Ett högt pris för att flytta till landet

Ljubov Viljanskaja med tvåårige Lev.
Ljubov Viljanskaja med tvåårige Lev. Foto: Oksana Yushko

Att downshifta i Ryssland är ett mycket mer radikalt val än i något västeuropeiskt land. Landsbygden är underutvecklad, vägnätet uruselt och infrastrukturen ofta obefintlig. Den som väljer att trappa ner och flytta ut till landet ändrar sina livs­betingelser i grunden. Ett pris för frihet som Ljubov och Aleksej Viljanskij är beredda att betala.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ön i Volgafloden saknar både affär och avfallshantering.

Foto: Oksana YushkoBild 1 av 7
Foto: Oksana YushkoBild 2 av 7

Familjen trängs i det minimala köket.

Foto: Oksana YushkoBild 3 av 7

Ljubov och Aleksej Viljanskij med tvåårige Lev.

Foto: Oksana YushkoBild 4 av 7

"Att bo här ute har fått vårt äktenskap att hålla samman därför att vi jobbar ihop som ett lag" säger Ljubov Viljanskaja.

Foto: Oksana YushkoBild 5 av 7
Foto: Oksana YushkoBild 6 av 7
Foto: Oksana YushkoBild 7 av 7

En fläkt av rå höstluft slår emot oss då vi stiger av båten. På strandbanken vinkar Ljubov Viljanskaja åt oss, klädd i en snitsig grön anorak och med tvåårige Lev vid handen.
Fotografen och jag släpar med oss plastkassar med bröd, ost, korv, kaffe, te, choklad, kex och aluminiumförpackad fisk. Trots att ön har fyra byar med fast befolkning finns här ingen affär.

–  Här finns ingen avfallshantering heller. Vi transporterar våra sopor till fastlandet vintertid med vår snöskoter, säger Ljubov Viljanskaja när vi har hälsat och klivit upp på flaket till hennes så kallade motoblok, ett slags terrängfordon på två hjul som tillverkas i Vitryssland och tar sig fram i vilken terräng som helst.

Annons
Annons
Annons