Annons

Himmelriket för en musikälskare

Nadia Tehran.
Nadia Tehran.

Punk, rap, pop och grunge mixas hänsynslöst på Nadia Tehrans album ”Dozakh: All lovers hell” – ändå känns blandningen helt logisk. Skivan fungerar som en hjärtstartare för en själsligt död popvärld.

Under strecket
Publicerad

Dozakh är det persiska ordet för helvete, men kan också symbolisera det grymma tillståndet då man separeras från sin älskade. Nadia Tehrans debutalbum börjar just där – i Dozakh, i smärtan. Hennes pappas samplade röst berättar om hur han som soldat förlorar ett ben i en explosion, medan hon sjunger på persiska med vemodig ton. Han flydde kriget och Nadia föddes och växte upp i Jönköping. Ett liv där hon slets mellan två olika kulturer präglade henne och blev grunden till hennes spretiga musikaliska uttryck.

Nadia Tehran har bubblat i både den svenska och internationella popgyttjan i ett halv decennium, utan att riktigt ta sin rättmätiga plats. Låten ”Refugee” gjorde henne 2014 till ett hopp om en svensk M.I.A – i en tid var det var extremt ovanligt med en popartist med så tydligt starka politiska budskap. Men att tvingas in i storbolagets skapade mall fungerade inte för henne, så Nadia väntade på att kontraktet skulle löpa ut för att sedan använda friheten till kompromisslöshet.

Annons
Annons
Annons