Analys

Bertil Lintner:Ett hängiven fan av hårdrock

Bertil Lintner

Många hoppas på en ny era i indonesisk politik efter valet av Joko Widodo till ny president. Widodo har gjort sig känd för sin kamp mot korruption och förväntningarna på honom är nu skyhöga.

Under strecket
Publicerad
Joko Widodo, ny indonesisk president i oktober.

Joko Widodo, ny indonesisk president i oktober.

Foto: DITA ALANGKARA /AP
Annons

Indonesien kommer att få en ny president i oktober – och inte vilken president som helst. Joko Widodo, som går under smeknamnet Jokowi, kommer inte från någon gammal militär eller politisk maktelit. Han är för närvarande guvernör för huvudstaden Jakarta och har där gjort sig känd för effektivitet, transparens och för att vara en av få politiker i landet som inte är korrumperad. Han är dessutom en hängiven fan av hårdrock och ägde en gång i tiden en basgitarr med en autograf skriven av en medlem i bandet Metallica. Allt detta har bidragit till hans enorma popularitet.

Widodo vann presidentvalet i juli där hans motståndare var Prabowo Subianto, svärson till den förre diktatorn Suharto, som tvingades avgå efter jättelika demonstrationer i maj 1998 och dog tio år senare. Suhartos långvariga regim, som kom till makten i mitten på 1960-talet, var präglad av ekonomiska framsteg men också av auktoritärt styre, politiskt förtryck och omfattande korruption och nepotism. Prabowo klagade på fusk efter valet, men den marginal Jokowi vann med var övertygande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons