Annons
X
Annons
X

Ett första maj med föraningar om en stärkt extremvänster

Foto: Lars Pehrson

Cirka 200 personer kom igår för att höra Mona Sahlin tala i Sundbyberg, enligt TT:s uppskattning. Om det ska tas som mått på den folkliga vreden mot regeringen lär Fredrik Reinfeldt sova lugnt.

Till Norra Bantorget i Stockholm kom fler, men ändå inte så många som man kunnat tro ett valår. Det knakar i rörelsens leder.

Annons
X

Sahlin hade sänkt skatt till pensionärer som slagnummer. Säga vad man vill om hennes retoriska förmåga, men hon känner sin publik. Hon lovade också avdragsgill a-kasseavgift, dock utan att kalla det just straffskatt på pensionärer.

Piggare var det hos Vänsterpartiet i Kungsträdgården. Som vanligt på senare år drog V mer folk än S. De vinner klart på koalitionen.

En tendens i vänstern är etnifiering. De djuprödaste Marx-flaggorna står olika exilgrupper för, och snart sagt varje folkgrupp har nu en egen avdelning i V-tåget. Partistrategiskt är det ett smart sätt att locka invandrargrupper. Och för valdeltagandet gör det säkert gott. Men vilka konsekvenserna blir för svensk utrikespolitik när Lars Ohly ska blidka alla dessa benhårda kommunister kan man bara gissa.

De 100-årsjubilerande syndikalisterna hade även de god mobilisering. Och anarkisterna gladdes åt ett nytt, snyggt nummer av anrika Brand.

Det spritter av liv längst ut till vänster. Vad Sahlin kan sätta emot är oklart.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X