Annons

Solen ser ingen skugga – En bok om Leonardo da VinciMedryckande chosefri blick på monumentet Leonardo

Staty föreställande Leonardo da Vinci i Chateau d'Amboise, Frankrike.
Staty föreställande Leonardo da Vinci i Chateau d'Amboise, Frankrike. Foto: Xinhua

Peter Glas har skrivit den första stora biografin över Leonardo da Vinci på svenska. Författaren visar en djup förtrogenhet med ämnet och skriver chosefritt och med lätt hand om det överbegåvade universalgeniet. Ändå misstänker SvD:s kritiker att en friare och djärvare bok hade kunnat mejslas fram ur det rika materialet.

Under strecket
Publicerad

Porträtt som kan föreställa Leonardo da Vinci.

Foto: Rights ManagedBild 1 av 1

Som ingen annan har Leonardo da Vinci kommit att symbolisera renässansmänniskan par excellence. En skrämmande allsidig begåvning som inte kunde nöja sig med en serie målningar som kommit att höra till den västerländska konstens absoluta kärna utan prompt också, med den egna nyfikenheten som främsta läromästare, skulle bli till en av de stora vetenskapliga genierna.

Musikalisk förstås. Enligt uppgift så stark att han kunde räta ut en hästsko med bara händerna. Vad mer? Omvittnat trevlig, både socialt och ekonomiskt generös gentemot sina nära. Om han enligt samtida vittnesmål ska ha varit oerhört vacker? Jo, men faktiskt. Jag stannar där: da Vinci hör knappast till de figurer som behöver räddas från att falla i glömska. Vad man däremot kan argumentera för är att han hör till dem som med jämna mellanrum behöver bli levandegjord av någon kunnig och kärleksfull guide just för att inte stelna till ett av de sönderrespekterade monument som alla visserligen känner till men som få har någon personlig relation till.

Annons
Annons
Annons