Analys

Joel Dahlberg:Ett finger åt bankeliten

Joel Dahlberg

Regeringen vill förbjuda bankerna att ge bonus på mer än 100 procent av lönen. Det finns mycket att säga om sakfrågan men det mest kontroversiella i förslaget är att regeringen därmed visar att man anser att bankstyrelserna är oförmögna att själva avgöra maxnivån på bonusarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Besluten i de tre bankerna Nordea, SEB och Swedbank om att höja maxbonusen till 200 procent för vissa medarbetare har fattats helt enligt regelverket och med stor röstmajoritet på årsstämmorna. De svenska bankerna lyfts dessutom ofta fram, bland annat av politiker, som stabila och ansvarstagande. Men nu kommer regeringen med ett lagförslag som kommunicerar något helt annat - ”eftersom ni fattade fel beslut måste vi nu ställa saker och ting till rätta”. 

Det är ingen liten sak. I de tre bankstyrelser finns namn som Marcus Wallenberg, Signhild Arnegård Hansen, Annika Falkengren, Anders Sundström, Björn Wahlroos, Marie Ehrling och Lars G Nordström. Idel tungviktare med lång erfarenhet av styrelsearbete på mycket hög nivå men som i regeringens ögon saknar omdöme i bonusfrågan och måste därmed köras över.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons