Annons

Jenny Nordberg:Ett experiment i fascism pågår i realtid

Jake Angeli i USA:s kongressbyggnad i onsdags.
Jake Angeli i USA:s kongressbyggnad i onsdags. Foto: Sipa USA/TT

Amerikaner kämpar för att sätta ord på det som hände i veckan. Men det är snart dags att strunta i orden. Det räcker att se på bilderna från när fascister till slut intog den amerikanska demokratins innersta rum i några timmar.

Under strecket
Publicerad

Burning Man-festivalen i Nevada 2015.

Foto: TT

Tänk dig att du går upp på morgonen, med någon form av plan för att uttrycka din åsikt om vem som egentligen vann det amerikanska presidentvalet. För denna utflykt till Washington DC väljer du att ta på dig mysbyxor med små fransar samt vantar på händerna. Du lämnar din kraftigt tatuerade överkropp bar, och målar hela ansiktet i rött, vitt och blått. På huvudet sätter du en fluffig hemgjord pälsmössa med två stora vikingahorn och öronsvansar på.

Klädkoden för Burning Man, festivalen som varje år utspelar sig i Nevadaöknen, är att bära något uppseendeväckande som samtidigt är bekvämt när du är hög på psykedeliska droger. En fantasikostym som gör dig till ett levande konstverk. För att väcka både avund och beundran bland andra drogpåverkade deltagare bör du se ut som en riktig idiot.

Annons
Annons
Annons