X
Annons
X

Ett bord för två i Paris

Sagolika småtallrikar, rotisseri för gourmander och klassiska finkrogar med italiensk twist. Vi har testat Paris hetaste ställen just nu.

Små tallrikar med stora upplevelser på Le Mary Céleste.

Foto: Christian Gustavsson Bild 1 av 1

Del 1 av 8

Smått är gott – Le Mary Céleste

Små tallrikar med stora upplevelser på Le Mary Céleste.
Små tallrikar med stora upplevelser på Le Mary Céleste. Foto: Christian Gustavsson

Om sanningen ska fram förväntar vi oss sällan några gastronomiska klipp utifrån konceptet med småtallrikar. Men när Joshua Fontaine och Carina Tsou lägger själ, hjärta och förfinad kulinarisk teknik bakom vad som landar på deras nätta assietter är överraskningen stor. Och mycket välkommen. Hela vägen från salladsknytena med kyckling till de färska skaldjuren. På Le Mary Céleste ligger dock det främsta fokuset på ostron. Man vill, som Fontaine förklarar, framhäva dess terroir snarare än storlek, och accentuera smakerna med hjälp av naturviner och välblandade drinkar.

Adress: 1 rue Commines

Le Mary Celeste – Quixotic Projects http://www.quixotic-projects.com/venue/mary-celeste
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Del 2 av 8

Flärdfri magi – Le Chateaubriand

Vid en första anblick ser det väldigt vanligt ut. En flärdfri bistro med enkel belysning och anspråkslöst, tätt placerat möblemang. Den berömda franska nonchalansen inkarnerad i ett rum. Här lagar Iñaki Aizpitarte varje kväll en avsmakningsmeny med två sittningar. Den första går att reservera, den andra kräver tålamod i kön. Vad som väntar vet man aldrig, men tro oss, det finns skäl till varför Le Chateaubriand landat på San Pellegrinos lista över världens 50 främsta restauranger och varför Michelininspektörerna rekommenderar besök enkom för uppläggningens skull. Kvällen då vi är där serveras fluffiga gougères, pilgrimsmusslor och slätvar med guldströssel (!). Det liknar inget annat, och bör för allt i världen inte missas.

Adress: 129 Avenue Parmentier

RESTAURANT LE CHATEAUBRIAND PARIS lechateaubriand.net
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Eklektisk och chosefri. Vivants vinparade avsmakningsmeny är en vinstlott.

Foto: Bibinho Bild 1 av 1

Del 3 av 8

Utan krusiduller – Vivant

Eklektisk och chosefri. Vivants vinparade avsmakningsmeny är en vinstlott.
Eklektisk och chosefri. Vivants vinparade avsmakningsmeny är en vinstlott. Foto: Bibinho

En bred bardisk. En handfull bord. En vinkällare som nästan svämmar över av naturviner. Och en meny i konstant förvandling. För chefskock Pierre Touitou och sommelier Felix Godart handlar deras krog Vivant om en enda sak: rena, säsongsmässiga råvaror tillagade utan krusiduller. Välj mellan tre rätter eller en vinparad avsmakningsmeny. Vi föreslår den senare. På Vivant drar du nämligen högsta vinstlotten när du överlåter ansvaret på den skickliga köksstaben. Vi blir både förvånade och golvade av deras kokkonster. Just nu serveras exempelvis rostad kål med senap, konfiterad anka med grönpeppar samt bläckfisk med rödbeta så mör att den smälter i munnen. Lätt eklektiskt men chosefritt och otroligt gott. Vad mer kan man önska sig?

Adress: 43 rue des Petites Écuries

Vivant Cave vivantparis.com
Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X

  Del 4 av 8

  Rom vs Paris – Passerini

  Många sörjde när Giovanni Passerini stängde sin högt älskade krog Rino för två år sedan. Ännu fler gläder sig nu när han slagit upp portarna till en ny restaurang intill Marche d’Aligre. Denna gång är den uppkallad efter honom själv och ligger vägg-i-vägg med hans lika nya pastabutik. Rombördige Passerini närmar sig nämligen sitt hemlands kokkonst med franska ingredienser och fransk måttstock. Det här är raffinerad haute cuisine med inslag som helgrillad duva, tagliolini med körsbärsräka och naturviner från Alto-Adige i Sydtyrolen. Borden är åtråvärda och kräver bokning. Ett tips är därför att pricka in lunchen, eller en lördagskväll då Passerini förvandlas till en traditionell enoteca med goda viner och småtallrikar till sympatiska priser.

  Adress: 65 rue Traversière

  Accueil — Passerini passerini.paris
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X

  David Toutain bjuder på uppvisningar i fantasifull fransk finess.

  Foto: Pressbild Bild 1 av 1

  Del 5 av 8

  Fransk finess – David Toutain

  David Toutain bjuder på uppvisningar i fantasifull fransk finess.
  David Toutain bjuder på uppvisningar i fantasifull fransk finess. Foto: Pressbild

  Under många år var David Toutain en uppmärksam lärljunge till åtskilliga franska mästare och internationella stjärnkockar; Pierre Gagnaire och Andoni Luis Aduriz för att nämna några. Med tiden har Toutain själv blivit en av dem, och krogen vid Rive Gauche som bär hans namn har nu också en Michelinstjärna. Dekoren är närmast skandinavisk – sober och akromatisk med mycket ek, betong och glas – medan det som dukas fram är raka motsatsen. Varenda detalj i uppläggningen är en uppvisning i fantasifull fransk finess, och de bjärta rätterna har smaker som briserar. Den ständigt föränderliga menyn bjuder på smaksensationer som friterat fiskskinn med forellrom och sparris med rökt äggula, vispad yuzufrukt och parmesan. Bordsbokning är ett måste.

  Adress: 29 rue Surcouf

  David Toutain // Portrait // Restaurant // Identi-T davidtoutain.com
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X

  Promenaden längs Canal Saint Martin ger extra krydda åt restaurangbesöket.

  Foto: Sebastien Muylaert/IBL Bild 1 av 1

  Del 6 av 8

  Nygrillat – Gallina

  Promenaden längs Canal Saint Martin ger extra krydda åt restaurangbesöket.
  Promenaden längs Canal Saint Martin ger extra krydda åt restaurangbesöket. Foto: Sebastien Muylaert/IBL

  Fram till nyligen har rotisseri-grillat kött varit något som framförallt köpts i köttbutiken. Men på Gallina, strax intill Canal Saint-Martin, är tanken att förhöja den mjälla delikatessen till en fullständig krogupplevelse. Konceptet har visat sig lyckat och sedan öppningen i somras har matgästerna flockats och spillt långt ut på gatan. Du väljer en huvudrätt, kyckling eller spädgris, som serveras tillsammans med valfri mängd småtallrikar, förslagsvis smörigt potatismos med persilja, grillade majskolvar och picklad gurka. Delikat!

  Adress: 37 Quai de Valmy

  Bienvenue gallina.paris
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X

  Del 7 av 8

  Halleluja – Daroco

  I Jean-Paul Gaultiers forna ateljé och flaggskeppsbutik har Alexandre Giesbert och Julien Ross öppnat Paris mest fashionabla italienare. Det är snyggt så det förslår, med mörkt turkosa marmorbord och vävda korgstolar mellan nakna tegelväggar. Det spegelklädda taket är så högt att det känns som att stiga in i en kyrka. Det är lätt att bli religiös över maten också.

  Vi rekommenderar att reta aptiten med svärdfiskcarpaccio smaksatt med hallon och dill. Fortsätt sedan med en kraftig linguine alla carbonara med lufttorkad guancialeskinka. Avrunda med kaffekryddad tiramisu, himmelskt tillredd på hemlagade kakor. Den omtalade stenugnsbakade pizzan med krämig fior di latte och solmogna tomater från Mezzogiorno provar vi nästa gång.

  Adress: 6 rue Vivienne

  LaFourchette - Réservez dans les meilleurs restaurants de France lafourchette.com
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X

  Candelaria år Paris bästa taqueria. Bakom en omärkt dörr ligger den intima baren.

  Foto: Christian Gustavsson Bild 1 av 1

  Del 8 av 8

  Hola taco! – Candelaria

  Candelaria år Paris bästa taqueria. Bakom en omärkt dörr ligger den intima baren.
  Candelaria år Paris bästa taqueria. Bakom en omärkt dörr ligger den intima baren. Foto: Christian Gustavsson

  När Candelaria öppnade i Marais drog Paris foodies en lättnadens suck. Deras dröm om en äkta taqueria hade gått i uppfyllelse. I dag är det troligtvis Paris bästa och tveklöst den mest populära. Som sig bör på en taqueria är såväl stämning som inredning avslappnad. Det är litet till ytan mellan de vita väggarna och det öppna köket, men välkomnandet är stort. Matupplevelsen likaså, när frasiga tacoskal och mjuka quesadillas dukas fram, fyllda till bredden med grillat fläsk, mört lamm och knapriga grönsaker. När tallrikarna är barskrapade går vi längst bak i lokalen. Där, bakom en omärkt dörr som vid det här laget inte är hemlig längre, väntar en förtjusande bar. Självklart är man specialiserad på spritsorter av växten agave. En perfekt slutvinjett på en mexikansk afton.

  Adress: 52 rue de Saintonge

  Candelaria – Quixotic Projects http://quixotic-projects.com/venue/candelaria
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X