Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Per Lindvall: Ett bolag levererar starkt – men går mot osäker framtid

Svenska statens storbolag har på några år förvandlats från kassakor till så kallade gallkor. Det vill säga kreatur som varken ger mjölk eller avkomma och där även köttet är så pass segt att det är frågan om de är värda att styckas.

Svenska Spel fyller fortsatt statens kassa med välbehövliga miljarder.
Svenska Spel fyller fortsatt statens kassa med välbehövliga miljarder. Foto: Jessica Gow/TT

Kraftjätten Vattenfall och gruvföretaget LKAB kommer inte att lämna någon utdelning i år heller och det är osäkert när dessa företag kommer att återfå tillräcklig finansiell balans för att kunna glädja sin utdelningshungriga ägare. Från Postnord kommer ägarna inte få något roligt brev, om det kommer fram, om någon förestående utdelning. Verksamheten går back och även där är en vändning höjd i dunkel.

Den tidigare så stabila utdelaren Telia Company har också börjat gå kräftgång på utdelningsfronten. För verksamhetsåret 2016 sänkte man utdelningen från 3 till 2 kronor per aktie, vilket för den största ägaren, svenska staten, innebär att utdelningen sänks med 1,6 miljarder kronor till 3,2 miljarder.

Den stora utdelare som, än så länge, håller uppe utdelningsnivån är Svenska spel. Där har staten redan plockat ut 3,5 miljarder kronor, hela kassaflödet, för de tre första kvartalen 2016 och det kan förväntas trilla in runt 1,3 miljarder kronor för det avslutande kvartalet. Framtiden för Svenska Spels verksamhet och särställning på den svenska spelmarknaden är emellertid osäker. En liten paradox är att statens allmänna kassahunger i sig har gjort det svårare att upprätta spelmonopolet. För om överskottet i stället hade gått till idrottsrörelsen hade monopolet varit mycket lättare att motivera.

Annons
X

Även för andra statliga bolag har staten för vana att plocka in hela det fria kassaflödet, vilket i sig påminner om hur så kallade riskkapitalfonder brukar agera. Det gäller Akademiska Hus, Jernhusen, Sveaskog, liksom Systembolaget. Staten har emellanåt velat krama ur några av dessa bolag lite extra stålar. Det skedde under den borgerliga regeringen med Sveaskog och ifjol för Akademiska Hus, varmed dessa bolag har fått låna till utdelningen. För en enkel medborgare kan det te sig som en märklig ordning, då staten själv trots allt lånar klart billigare än dessa bolag. Akademiska Hus och Jernhusen har för 2016 redovisat stora resultatförda ”värdeökningar” på sina fastigheter. Vill man så kan man plocka av bolagen dessa vinster, men som sagt måste de i så fall låna.

Ett bolag som nog får vara berett att släppa från sig lite extra kulor är Terracom, som med försäljningen av Boxer till Comhem fick in 1,5 miljarder kronor på ett bräde. Dessa vill nog mamma staten lägga vantarna på. Fast vän av ordning undra varför inte staten skulle kunna nyttja detta bolag för att samla ihop och utveckla statens befintliga kommunikationsnät.

En fråga man måste ställa är om det är genom att maximera resultat och utdelning från samtliga dessa bolag som staten bäst sköter sin ägarroll. För även om det länge varit att svära i kyrkan så är inte alltid företagsekonomisk optimering det samma som maximering av samhällsekonomisk nytta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Svenska Spel fyller fortsatt statens kassa med välbehövliga miljarder.

  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X