Mårten Schultz:Ett beslut Sverige inte upplevt i modern tid

Mårten Schultz
Rikspolischef Anders Thornberg, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), statsminister Stefan Löfven (S) samt socialminister Lena Hallengren (S).
Rikspolischef Anders Thornberg, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), statsminister Stefan Löfven (S) samt socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

En unik frihetsinskränkning som för bara några månader sedan skulle framstått som helt osannolik. Mötesfriheten kan begränsas genom lag för att stoppa en epidemi – och nu har det skett.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är underligt hur snabbt man anpassar sig. Hade jag för några månader sedan hört att regeringen skulle förbjuda offentliga sammankomster i hela landet hade jag tagit det för ett dåligt skämt. En sådan åtgärd skulle utgöra en unik frihetsinskränkning, av ett slag som Sverige inte har upplevt i modern tid. Nu har regeringen fattat ett sådant beslut.

Men det kanske mest frihetsinskränkande beslutet i modern tid framstod plötsligt som en helt befogad, till och med nödvändig åtgärd.

Annons
Annons
Annons