BarnEtt barns död visar vuxenvärldens brister

Ella Øverbye i ”Barn”.
Ella Øverbye i ”Barn”. Foto: Triart

En skolpojke hittas död, en lärare har missat rastvakten. Det är upptakten till Dag Johan Haugeruds resonerande drama om skuld och sorg.

Under strecket
Publicerad
Henriette Steenstrup spelar rektorn Liv.

Henriette Steenstrup spelar rektorn Liv.

Foto: Lars Olav Dybvig
Annons

De första minuterna i den norske författaren och regissören Dag Johan Haugeruds andra långfilm domineras av experimentell ljuddesign som tagen ur en skräckfilm. Vid ett fotbollsmål sitter en lärare lutad över ett barn som vi bara ser gummistövlarna på. Hennes kollega kommer rusande, och tar sedan av åt ett annat håll medan han försöker kränga på sig en varselväst i farten. 

Den som springer heter Anders och är klassföreståndare till Lykke Natalia, den 13-åriga flicka han hinner upp en bit därifrån, och Jamie, pojken på marken. Enligt rastschemat skulle Anders ha varit på fotbollsplanen när Jamie blev skadad, men han var borta en stund. Lykke Natalia ska ha slagit Jamie med sin Kånken under ett gräl, men ingen kan förklara hur hon lyckades göra honom så illa, allra minst hon själv. Ingen i kollegiet är beredd på den krissituation som uppstår när pojken avlider på en akutmottagning en stund senare. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons