Recension

Sarah/The Heart is Deceitful Above All ThingsEtt barndomshelvete fullt av änglar

Under strecket
Publicerad
Annons

Amerikansk saga. J T LeRoys självbiografiskt färgade böcker skildrar en barndom där misshandel, övergrepp, droger, sprit, prostitution och religiös fanatism är norm och vardag. Skildringar som otroligt nog är ömsinta, roliga, magiskt skimrande och livsbejakande. Som i debutromanen Sarah, om en 12-årig pojke vars mamma är truckerhora med landsvägskrogarna i sydstaternas USA som arbetsplats. Foto: Gunnar Lundmark

Det har väl inte undgått någon att bekännelselitteraturen är tillbaka. Det är en knepig genre. Inte bara för att den utger sig för att berätta sanningen. Den har en tendens att förvandla läsaren till ofrivillig terapeut, som författaren använder för att rensa ut egna demoner och smärtsamma upplevelser. I sina värsta former kan den få mig att känna mig som en solkig voyeur, en motvillig bärare av oombedda förtroenden. Så det är med viss bävan jag tar mig an J T LeRoy - en av de mest omtalade unga amerikanska författarna just nu.
Med sina två starkt självbiografiskt färgade böcker skildrar J T LeRoy en barndom så djävulsk att allt annat bleknar i jämförelse, en uppväxt där misshandel, övergrepp, droger, sprit, prostitution och religiös fanatism är norm och vardag. Att skrivandet har haft en terapeutisk och helande funktion för honom är uppenbart. Utan det skulle han kanske inte ens vara vid liv i dag. Vetskapen om att författaren har levt det han beskriver borde göra läsningen outhärdlig - och det är den också, men bara bitvis. LeRoy går nämligen långt utöver det terapeutiska, framför allt i debutromanen Sarah.
Den är mirakulöst nog en ömsint, rolig, magiskt skimrande och livsbejakande roman - att läsa den är som att göra en nedstigning i helvetet och upptäcka att det bebos av änglar. Romanen liknar inget annat jag läst, möjligen med undantag för Tom Spanbauers enastående ”The Man Who Fell in Love With The Moon”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons