Annons

Ett bakslag i arbetet mot kvinnovåld

Det vinklade avslöjandet om det så kallade ”hemliga kvinnoregistret” är ett av de största bakslagen i arbetet mot kvinnovåld i modern tid. Det skriver Henrik Belfrage, professor i Kriminologi.

Publicerad

Ingen torde ha missat det stora journalistiska avslöjandet om ett ”hemligt kvinnoregister” hos Stockholmspolisen. Experter av alla möjliga slag, såsom polisforskare, jurister, före detta polischefer, och även ledande politiker förfasas nu över detta register. Alla rusar nu i hög fart åt samma håll, nämligen åt det håll som det blåser, och man närmast slåss om vem som kan fördöma det i starkast ordalag. Få tycks besinna sig och ställa sig frågan vad detta egentligen handlar om.

Saken är den att polisen enligt polislagen har skyldighet att skydda potentiella brottsoffer. För att kunna göra detta behöver man göra hot- och riskbedömningar – detta för att förstå vem som ska skyddas och hur man skall skyddas. Det ligger förstås i allas intresse att dessa bedömningar inte bara görs, utan att de görs så professionellt och bra som möjligt. De allra flesta experter inom detta område är här rörande överens om att kvinnor som blir utsatta för brott i nära relation mycket lätt hamnar i det som brukar kallas ”normalisering”, det vill säga man börjar normalisera våldet och skuldbelägga sig själv. Vad detta bland annat betyder är att man kan ha svårt att objektivt förstå den risk man är utsatt för.

Annons
Annons
Annons
Annons