Annons

Lisa Irenius:Louise Glück kan vara vad Nobelpriset behöver

Louise Glück.
Louise Glück. Foto: Robin Marchant/Getty Images

Två frågor hängde i luften i Börshuset när namnet Louise Glück uttalades. Är det ett rimligt val litterärt sett – och kan det bidra till att Nobelpriset återfår sin glans i allmänhetens ögon? Jag tror att svaret på båda frågorna är ja.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stämningen i Börshuset var inte direkt som den brukar vara. I stället för fullt med folk och förväntansfullt sorl var där en gles skara. Garderobiärerna bar munskydd, liksom flera fotografer och reportrar. I stället för en massiv mur av fotostativ runt den förgyllda dörren stod de utspridda med säker coronadistans längre bak i salen.

Men den något stela stämningen berodde nog inte enbart på pandemin, eller på de störningar i ljudsystemet som in i det sista spred ett hackigt surr i lokalen. För när den ständige sekreteraren Mats Malm öppnade dörren för att tillkännage årets pristagare så var det ju som företrädare inte bara för en delvis förnyad Svenska Akademien, utan också för en institution och ett pris som har omgärdats av uppståndelse under flera år. Först valet av Bob Dylan 2016, sedan metoo-skandalen, det inställda priset 2018 och så den kraftigt ifrågasatta utmärkelsen till Peter Handke (medan Olga Tokarczuk hamnade i skymundan).

Annons
Annons
Annons