Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Lena Hennel: Ett av två dåliga alternativ

(uppdaterad)

Socialdemokraternas högsta ledning hade två dåliga alternativ att välja mellan: Att satsa på att förtroendet för Håkan Juholt trots allt ska gå att reparera eller att kasta partiet in i ett nytt kaos. I det valet framstod troligen status quo som det minst dåliga.

S-KRISEN

”Jag sitter på tunnelbanan på väg hem efter ett riktigt långt VU-möte. Självklart, långt. Allt annat hade vart oansvarigt. Läget i vårt parti är ytterst allvarligt och då är det viktigt att vi i partiets yttersta ledning har ordentliga diskussioner. Samtalen och frågorna under dagen har vart raka, kritiska och stundtals känslosamma.”

VU-ledamoten Veronica Palm, riksdagsledamot, skriver sitt blogginlägg 15.52.

Tydligare kan det inte sägas: det var ingen stillsam diskussionsklubb som sammanträdde i går för att avgöra Håkan Juholts öde utan ett tufft möte där partiledaren fick sina fiskar varma.

Annons
X

Samtidigt som Veronica Palm åker hem till Bandhagen möter Håkan Juholt pressen med partisekreteraren vid sin sida. Carin Jämtin gör klart att Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet, har ställt sig bakom sin partiledare.

Minuterna senare kommer även beskedet från Åklagarmyndigheten att förundersökningen mot Håkan Juholt har lagts ned. För den som har försökt sätta sig in i regelverket för riksdagens övernattningslägenheter kom inte det beskedet som en överraskning.

Men faktum kvarstår att många socialdemokratiska gräsrötter och potentiella väljare fortfarande kommer att vara kritiska till att S-ledaren kvitterat ut hela hyran och därmed bjussat sambon på boendet. Socialdemokraternas grand old lady, och moraliska rättesnöre, Lena Hjelm-Wallén, var inne på just detta i en radiointervju på i går.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Håkan Juholts väg mot valet 2014 kommer därmed att bli en enda lång uppförsbacke. Som SvD:s Sifomätning visar i dag så anser 61 procent av de tillfrågade att han är en belastning för partiet. Att verkställande utskottet nu har gett Håkan Juholt sitt stöd innebär inte att väljarna automatiskt kommer att göra det.

  Av hans uttalanden från presskonferensen i går framgick också att S-ledaren hade fått kritik på fler punkter än själva hyresfrågan:

  • ”Först och främst ska jag ha ett bra lag omkring mig”, sade Juholt. Enligt Lena Hjelm-Wallén har riksdagsgruppen ”inte fungerat väl på senare tid”. Om S-ledaren åtminstone för närvarande sitter säkert i sadeln så kan nog några av de personer som han lyft fram räkna med att inom kort bli avpolletterade.

  • ”Jag måste lära mig att se kärnan i varje fråga”, var ett annat av Juholts uttalanden. Uppenbarligen har han fått kritik för sina politiska utspel och lovat vara mer genomtänkt.

  Håkan Juholt konstaterade också att ”jag kommer att få leva med detta hela mitt liv”. Risken är uppenbar att Socialdemokraterna också får göra det en längre tid.

  Men hade partitoppen i stället valt att försöka förmå honom att lämna sitt uppdrag så hade det blivit hela havet stormar under mycket lång tid i partiet. Samtidigt konstaterade VU-ledamoten Heléne Fritzon i går att Juholt inte har någon ”fallhöjd”.

  En sak till och partiledningen kan tvingas ompröva sitt stöd.

  ”Förtroendet prövas på nytt” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X