Annons
X
Annons
X

”Ett av de största samhällshoten”

Rånet mot postterminalen i Göteborg lamslog för några timmar stora delar av staden. Brottet påverkade samhällsfunktioner på ett sätt som saknar motsvarighet. Men chefen för Rikskriminalen kräver inte fler poliser. ”Samhället i övrigt måste ta itu med nyrekryteringen av kriminella”, säger Therese Mattsson.

En polisstation mitt i centrala Göteborg slogs ut och en del av personalen kunde inte gå ut ur huset. Den polisstation som håller på att byggas blockerades helt. En del av kollektivtrafiken i Sveriges näst största stad, spårvägen, stängdes av. Hundratals boende evakuerades från sina hus. Hemtjänsten kunde inte bege ut sig till äldre människor i behov av omsorg.

Postrånets karaktär reser flera frågor kring den organiserade brottslighetens utbredning i Göteborg, och i Sverige. Hur kunde detta ske? Och vad tänker landets polisledning göra för att hindra den organiserade brottsligheten att breda ut sig ytterligare.

– Vi vet att vi har omkring 600 personer i Sverige som är kapabla att begå den här typen av brott. I den mest brottsaktiva kärnan finns 200 som agerar i olika nätverk. Jag är övertygad om att vi kommer att ringa in dem som begått dessa brott, säger Therese Mattsson, chef för Rikskriminalpolisen.

Annons
X

Sex bilar sattes i brand och minst fyra bombattrapper placerades ut vid rånet. Tillvägagångssättet kan tyda på att de kriminella kretsar som låg bakom rånet också ville utföra en styrkedemonstration mot polisen.

– Den organiserade brottsligheten är ett av de största hoten mot samhället. Det handlar om människor som parasiterar på samhället. De blir därmed en stor och viktig samhällsfråga säger Mattson.

Detta konstaterande leder dock inte till krav på fler poliser från Mattsson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har fått större resurser. Det är snarare resten av samhället som måste fundera. Varför låter vi så många hinna så långt i sina kriminella karriärer? Varför fortsätter nyrekryteringen?

  Tillvägagångssättet i Göteborg påminner om det stora Nokas-rånet i april 2004 i Stavanger i Norge, då en polischef sköts ihjäl. I utredningen av rånet misstänktes flera kända kriminella från Göteborg, bland annat medlemmar ur den så kallade Naserligan, ett av stadens gäng. En medlem i ligan dömdes och en annan är fortfarande efterlyst för Nokas-rånet.

  I går bistod utredare vid Rikskriminalen sina kollegor vid Göteborgspolisen med att finkamma de egna databaserna i jakt på personer som kan vara tänkbara gärningsmän.

  Justitieminister Beatrice Ask (m) tillsatte i november en speciell styrgrupp som ska föreslå hur kampen mot den organiserade brottsligheten i Sverige kan bli effektivare.

  – Det som skett i Göteborg är väldigt allvarligt. Det arbete som pågår nu ska leda till ett antal skarpa förslag senare i vår. Jag tror att det är viktigt att förverka de kriminellas förtjänster, det är ju pengarna som är drivkraften. Ökad polisiär närvaro är också viktig, säger Beatrice Ask.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X