Ett år senare kokar Irland av ilska

Ett år efter Irland fick sitt räddningspaket är läget fortfarande mycket mörkt. Konsumtionen faller, investeringarna likaså, och folket är förbannade för att nästa års budget mejlats runt i Tyskland innan det irländska parlamentet fått se den. Enligt ekonomer kan ytterligare nödlån från EU behövas.

Under strecket
Publicerad
Irländare marscherade i lördags i ett demonstrationståg som markerade ett klart missnöje med kommande åtstramningar.

Irländare marscherade i lördags i ett demonstrationståg som markerade ett klart missnöje med kommande åtstramningar.

Foto: AP
Bild från protester i Dublin när SvD var där hösten 2010.

Bild från protester i Dublin när SvD var där hösten 2010.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

– Jag skulle säga att Irland befinner sig i chock. Trots att det gått ett år kan folket fortfarande inte förstå att det är de som får betala för att bankerna spelade ett så högt spel, säger Stephen Kinsella och svarar ”hat och ilska” på frågan om vad irländarna känner inför sina banker. Stephen Kinsella är lektor i nationalekonomi på universitet i Limerick och har skrivit en bok om den irländska krisen. Han förklarar att bankerna tillsammans är skyldiga 440 miljarder euro – vilket ska jämföras med att hela den irländska ekonomin på ett år omsätter 160 miljarder euro.

För ett år sedan blev det uppenbart att Irland inte klarade sig på egen hand längre. Då hade den keltiska tigern inte bara tappat sina huggtänder, utan riskerade att dö. Regeringens beslut att rädda bankerna, där enbart de två institut som var värst ute; Anglo Irish Bank och Irish Nationwide Building Society, kostade 31 miljarder euro, nästan 300 miljarder svenska kronor. Det hade drivit upp budgetunderskottet till 32 procent av BNP 2010 och fått statsskulden att explodera. Den ränta irländarna tvingades betala för att ta nya lån till statskassan hade blivit ohållbart hög.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons