Annons

”Ett år har gått – varför granskas inte RMV?”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson bör se till att granskningen om medicinska åldersbedömningar kommer på plats, menar debattören.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson bör se till att granskningen om medicinska åldersbedömningar kommer på plats, menar debattören. Foto: Ali Lorestani/TT

Den oberoende granskande ”katastrofkommission” som behövs kring åldersbedömningarna bör inte fördröjas längre, skriver professor emeritus Håkan Mörnstad.

Under strecket
Publicerad

I över ett år har regeringen skjutit upp den utlovade granskningen av Rättsmedicinalverkets (RMV) hantering av de medicinska åldersbedömningarna. Gång på gång har frågor och interpellationer ställts, bland annat i riksdagen, med svar att ”det kommer i närtid när direktivet är färdigt”. Man får närmast uppfattningen att man vill sopa problemet under mattan.

Många har krävt en granskning, men det var inte förrän Statens medicinsk-etiska råd (Smer) i en väl underbyggd skrivelse i december 2018 uppmanade regeringen att tillsätta en oberoende utvärdering av de medicinska åldersbedömningarna som beskedet kom.

Annons
Annons
Annons