Recension

Jerusalem & jagEtt annorlunda porträtt av myternas stad

Anita Goldman (född 1953) är mångårig skildrare av israeliskt samhällsliv och israelisk kultur, och kvinnans ställning i ett mansdominerat samhälle.
Anita Goldman (född 1953) är mångårig skildrare av israeliskt samhällsliv och israelisk kultur, och kvinnans ställning i ett mansdominerat samhälle. Foto: Natur & Kultur

I ”Jerusalem & jag” har Anita Goldman skrivit flera böcker i en i vilka hon berör såväl sin egen som stadens historia. Det är en styrka, skriver Ulf Eriksson om en bok som aldrig upphör att vända och vrida på perspektiven.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bland alla omstridda platser i dagens värld intar Jerusalem en särställning. Med hänvisning till kung Salomos tempel talar judarna om Västra muren och Tempelberget, medan muslimernas al-buraq hänvisar till profeten Muhammeds blixtbesök på en övernaturlig häst som bands vid ett visst ställe där. De kristna har en tredje uppsättning föreställningar kring miljön, förknippade med Jesu passionshistoria. Att skriva en bok om staden borde avskräcka vem som helst.

Men Anita Goldman, vars nya bok fått den avväpnande titeln ”Jerusalem & jag”, räds inte platsens urålder, helighet och omstriddhet. Redan från början gör hon också klart att detta inte är någon reseguide till Jerusalem, utan en personlig berättelse, med inslag av memoar, om hennes långa relation till staden där hon bodde i arton år som gift med en nationalistisk man. Efter att år 1998 ha skilt sig och återvänt till Stockholm med barnen har hon sedan tillbringat långa tider i Jerusalem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons