Annons

Ett annat Sardinien

Sardinien är mer än Alghero och Smaragdkusten i norr. SvD reste söderut på medelhavskusten till pittoreska bergsbyar med svindlande vyer, badar i turkost hav vid avsides stränder och storstadspartajar vid en kyrka.

Under strecket
Publicerad

Öbon Cia Soro guidar genom pittoreska bergsbyar, turkost hav och storstadspartaj på Sardinien.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 1 av 12

I Cagliaris gränder kan man bli mätt på lokal.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 2 av 12

Sardinien bjuder på ett dramatiskt landskap med många höga toppar.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 3 av 12

Sardinien har många underbara stränder. Vissa av dem når man bara med båt.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 4 av 12

Hattaffären med huvudbonader för både man och kvinnor har funnits sedan slutat av 1800-talet och har till synes inte förändrats särskilt mycket sedan dess.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 5 av 12

På torget är det fullt av lekande barn

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 6 av 12

Sardinien bjuder på höga berg, djupa dalar och ett dramatiskt klipplandskap.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 7 av 12

På ön går det utmärkt att köpa hem råvaror och laga maten själv – exempelvis från den glade köttmästaren i kuststaden Tortolf.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 8 av 12

Sardiniens mat är i sig värd resan. En specialitet vi bjuds på är Bottarga, lättsaltad och torkat Multe-rom som skivas tunt över pasta med vitlök och persilja.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 9 av 12

Culorgiones – små pastaknyten ofta fyllda med potatis, fårost och lök är lite som mammas köttbullar och kan tillagas på många olika vis. Potatis är dock ett stående inslag.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 10 av 12

Efter en sen middag hamnar vi nedanför kyrktrappan där barerna och restaurangerna ligger tätt.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 11 av 12

I bergsbyn Oliena slår vi oss ner på torget för ett stilla eftermiddagssamtal med Cia Soro, Maria Marongo och hennes granne vars namn vi lovar att inte röja eftersom hans fru är så svartsjuk. Och nej, kvinnan med geväret i bakgrunden är inte frun i fråga, utan en väggmålning.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 12 av 12

Tåget lämnar Sassari, på öns norra del, och utanför kupéfönstret spelar landskapet upp sin välkomnande repertoar. Höga berg följs av böljande slätter i eftermiddagssol. Olivlundar och porlande bäckar blir återkommande inslag medan det inte helt moderna tåget skramlar fram längs rälsen. Vi passerar såväl städer som byar, och gott om betande djur – både åsnor, får, hästar, kor och grisar dyker upp där ute – sötast är en skär liten kulting som kämpar med att komma ikapp sitt vuxna sällskap.

När vi slutligen når Cagliari i söder, efter cirka fem timmar, har solen bytts ut mot månsken som glittrar i vattnet nere vid hamnen.

Annons
Annons
Annons