Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Lena Hennel: ”Ett angrepp om än i subtil form”

Inom loppet av sju minuter i TV lyckades Thomas Östros kritisera sin partiledare på en rad punkter. Det var ett angrepp om än i subtila former. Samtidigt passade Östros på att varna Håkan Juholt och hans anhängare för att driva partiet alltför mycket åt vänster.

Thomas Östros i SVT:s Agenda

”Det är alltid bra när Thomas pratar.”

Det var svaret när Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i går fick frågan om Thomas Östros kommentarer till partiets kris i SVT i söndagskväll.

Ja, vad ska Juholt säga?

Annons
X

Men Thomas Östros - före detta finansminister, ekonomisk talesman och partiledarkandidat - är en av partiets mest slipade politiker. Därför talar mycket litet för att hans medverkan i Agenda och sättet som han uttryckte sig på var en slump.

Mest uppmärksamhet har det faktum väckt att Thomas Östros inte uttalade sitt förtroende för Håkan Juholt. I stället sade han sig ha förtroende för partiets högsta ledning, verkställande utskottet (VU), när den valde att backa upp S-ledaren.

”När VU gör ett så viktigt beslut då känns det tryggt för mig. Då kan jag lita på att de har gjort det genomtänkt.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Thomas Östros är svår att tolka på något annat sätt än att han inte själv ville uttrycka sitt oreserverade stöd för Håkan Juholt. Agendas programledare Camilla Kvartoft frågar dessutom om, men Östros väljer ändå att inte ge ett rakt svar.

  Att Thomas Östros, som skickades ut i den politiska kylan av Juholt själv, över huvud taget ställer upp i Agenda skickar en rysning genom partiet. Kritik vädras internt, inte externt inom Socialdemokratin.

  Här är ett försök att analysera några fler av Thomas Östros uttalanden från i söndagskväll:

  ”Det svåra med den här krisen är inte enstaka politiska förslag utan att det är en förtroendekris.

  Håkan Juholt har fått kritik för att vara politiskt otydlig och ombytlig. Men det är inte det Thomas Östros tar fasta på. Det är partiledaren och hans låga förtroende som är förklaringen till S-krisen, menar han. Som lök på laxen understryker Östros att en förtroendekris är svårare att ”hantera” än en politisk dito.

  ”Nu skulle jag se en stadig, trygg socialdemokratisk politik - ingen popcornmaskin.”

  Med uttrycket popcornmaskin manar Thomas Östros fram bilden av en partiledning som i desperation matar ut nya politiska förslag utan att ha en genomtänkt strategi. Genom att önska sig mer trygghet och stadga gör han tydligt att Håkan Juholt och hans ekonomiske talesman Tommy Waidelich misslyckats att leverera just det.

  ”Nu är det bråttom.”

  Det brinner i knutarna för socialdemokratin. Citatet kan tolkas som att Håkan Juholt bara har kort tid på sig att reda upp situationen. Tålamodet från Thomas Östros och andra riskerar att tryta när förtroendesiffror och opinionsstöd befinner sig på historiskt låga nivåer samtidigt som politiken ses som otydlig och yvig.

  ”Här finns inga falangstrider.”

  Det låter nästan som en besvärjelse.

  Starka partiledningar har under lång tid sett till att socialdemokratins två sidor håller sams. Det har varit lättare i regeringsställning när partiet har haft möjlighet att infria löften. Men redan efter valnederlaget 2010 märktes det att konflikt-ytorna mellan partiets vänster och höger har blivit allt skarpare.

  Och trots Thomas Östros ord om att ”vi är alla goda socialdemokrater” kommer troligen hans kritiker att tolka TV-framträdandet som just som ett inlägg i en sådan falangstrid.

  ”Vi måste driva en politik som är för de breda grupperna medborgare.”

  Under åren i partitoppen har Thomas Östros alltid betraktas som en politiker på partiets högerflank. Nu varnar han partiet för att ”radikaliseras” under åren i opposition. I det ligger en fara eftersom det inte bara är partimedlemmarna som ska bli nöjda; väljarna ska också attraheras. Slaget om mitten är avgörande för att vinna val, lyder hans tes något som också är väl belagt av statsvetare. Men hos dem som tycker att partiet under årtionden drivit allt längre högerut vänder det sig i magen när de hör den här typen av formuleringar.

  ”Vi kommer att kunna ordna upp det här”.

  ”Vi” sade Thomas Östros och menade säkert partiet. Men som den skicklige taktiker han är vet han att förvalta sin trygga norrländska, sin långa ministererfarenhet och sitt ekonomiska kunnande i en tid när regeringsduglighet och politiskt handlag förefaller att vara en bristvara inom socialdemokratin.

  Med sitt TV-framträdande ser troligen Thomas Östros chansen att kliva ut ur skuggorna och upp på den socialdemokratiska scenen igen.

  LÄS OCKSÅ:
  Jonas Morian skriver på SvD Brännpunkt: ”Något håller på att hända inom S”

  YOUTUBIANA:
  Andra slingrande politiker

  LÄS OCKSÅ:
  Så undvek Östros frågan om förtroendet för Juholt

  LÄS OCKSÅ:
  Statsvetare: Östros flyttar fram sina positioner

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X