Annons

Ett angrepp mot svensk föreningsdemokrati

Artikeln ”Stoppa fusket vid ombildning” bygger i bästa fall på okunskap om svensk föreningsdemokrati och avtalsfrihet. I värsta fall är de ren smutskastning. Det skriver ordföranden i SBB, Sveriges Bostadsrättsbildare.

Under strecket
Publicerad

I en artikel på Brännpunkt 22/1 anklagar representanter för bland annat Rädda Hyresrätten och Hyresgästföreningen ombildningskonsulter och bostadsrättsföreningar för ”allvarliga övertramp, rent fusk och stora konflikter” vid de senaste årens ombildningar. I bästa fall bygger anklagelserna på okunskap om svensk föreningsdemokrati och avtalsfrihet. I värsta fall är de ren smutskastning.

• För det första vill artikelförfattarna inskränka föreningsdemokratin genom att hindra medlemmarna i en förening, i det här fallet en bostadsrättsförening, från att hålla mer än en stämma för att ta ställning till om de ska köpa fastigheten de bor i. Ett fattat beslut skulle alltså inte kunna ändras i framtiden även om den kvalificerade majoritetens vilja skulle ändras. Ett sådant förslag är ett direkt angrepp mot svensk föreningsdemokrati som vi värnar och håller högt, och det säger sig självt att det skulle få stora negativa konsekvenser för svenskt föreningsliv.

Annons
Annons
Annons