Annons
X
Annons
X

Ett 20-tal utvisas i kväll – nu kraftsamlar aktivister

Ett 20-tal afghaner kommer att utvisas med flyg till Kabul på tisdagskvällen. Utanför Migrationsverkets förvar i Göteborg samlas människor för att protestera och kräva omprövning av besluten.

Avspärrningar vid Migrationsverkets förvaret i Kållered i Göteborg.
Avspärrningar vid Migrationsverkets förvaret i Kållered i Göteborg. Foto: Nätverket ”Vi står inte ut”

Enligt flyktingorganisationer har en del av personerna som ska utvisas blivit åldersuppskrivna – efter en bedömning som underkänts av Migrationsverket.

Under tisdagskvällen kommer polisen att verkställa en större utvisningsinsats till Afghanistan. Enligt uppgifter från flyktingorganisationer har ett 20-tal personer på Migrationsverkets försvar i Göteborg fått instruktioner om att göra sig i ordning och samla ihop sina tillhörigheter eftersom de ska iväg snart.

Kinna Skoglund, från nätverket ”Vi står inte ut”, är på plats för att protestera. Hon säger att flera hundra personer har samlats för att genomföra en manifestation mot utvisningen.

Annons
X

– Det är kravallstaket överallt. Sju piketbussar är på plats, massa poliser och hundar. Man skulle kunna tro att det är ett hundra kriminella som ska ut, säger hon.

Vare sig polisen eller Migrationsverket vill i nuläget berätta hur många personer som ska utvisas. Enligt Kinna Skoglund lyfter planet strax innan klockan tio ikväll och just nu arbetar ett tiotal asyljurister med att försöka stoppa verkställigheten.

– De skriver verkställighetshinder, kanske lyckas de få igenom några.

Både Kinna Skoglund och Sanna Vestin, från Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, hävdar att bland dem som ska utvisas finns ungdomar som blivit åldersuppskrivna.

– Vi har fått det bekräftat att minst fyra av dem är åldersuppskrivna. Men det kan vara fler. Ett antal av dem har hunnit fylla 18, en kille fyllde för en månad sen. De flesta är unga, säger Kinna Skoglund.

Sanna Vestin påpekar att både Migrationsverket och Barnombudsmannen underkänt de åldersbedömningar som gjorts i höstas och som i många fall legat till grund för åldersuppskrivningar av ensamkommande ungdomar.

– De flesta har skrivits upp i ålder utan någon motivering eller vetenskaplig bedömning. Migrationsverket har ju själva kritiserat sina utredningar, säger hon.

Hon lyfter även fram en dom från Migrationsöverdomstolen som slår fast att ensamkommande utan nätverk i Afghanistan borde räknas som skyddsbehövande och få uppehållstillstånd.

– Mycket gör att en del av utvisningsbeslut som nu verkställs är skakiga och borde omprövas, säger hon.

Annons
Annons
X

Avspärrningar vid Migrationsverkets förvaret i Kållered i Göteborg.

Foto: Nätverket ”Vi står inte ut” Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X