Etnofeber bland schlagerbidragen

Under strecket
Publicerad
Annons

Aldrig har man hört så många etnomusikinspirerade bidrag i Eurovision Song Contest. Ruslana-effekten är högst påtaglig i år. Det visade sig när SVT hade presentation av de 25 semifinallåtarna och de 14 bidrag som är direktkvalificerade till finalen i Kiev den 21 maj.
2003 vann Turkiet och sångerskan Sertab i Riga. 2004 vann Ukraina och Ruslana i Istanbul. Och detta genomsyrar Eurovision Song Contest 2005. En gång i tiden, i schlagertävlandets barndom, fanns det en ambition att de tävlande melodierna i någon mån skulle spegla länderna de representerade. De som tänkte så då måste väl jubla. För egen del suckar jag bara tungt när ännu en Ruslana-inspirerad dänga fladdrar förbi. Fioler, flöjter, dragspel, säckpipor och dunkande trummor är tydligen ett måste i år. I alla fall om kompositionerna härstammar från Rumänien, Ungern, Kroatien, Polen, Storbritannien, Turkiet, Albanien, Cypern, Serbien och Grekland. Vinnarna från förra året, Ukraina, ställer upp med en märklig korsning av rap, rock och politik.
En
annan, lite mindre, trend bland årets låtar är hårdrocken. Moldavien har ett band som ser ut som ett illa klätt Red Hot Chili Peppers, men låter som glamrockarna Sweet. Norge har hittat sitt eget The Darkness. Även Schweiz, Slovenien, Tyskland och Ryssland luftar hårdrockgurorna.
De storslagna balladerna räknar jag inte som en trend, de finns ju med varje år. Ingen har dock lyckades få till det med en lugnare låt på ett bra tag, senast var när Irland vann 1996. Och årets försök består mest av trötta klichéer.

Annons

Så hur ser chanserna ut för Martin Stenmarck och hans låt Las Vegas då? Tja, Las Vegas sticker verkligen ut, vilket är positivt. Det finns inget annat i tävlingen som ens påminner om Stenmarcks showlåt. Frågan är väl bara hur de etnosugna i det gamla östblocket reagerar på en hyllning till USA:s mest genomkommersialiserade stad?
Tittar man lite närmare på konkurrenterna är Spaniens gladkitschigt sextiotalistiska Pedro Almodóvar-pop en stark utmanare. Bosnien-Herzegovinas totalt oblyga
ABBA-partaj är också kul. Men sedan är det tunt i ordinarie startfält.
Förra årets etta och tvåa kom från semifinalen så det är lite svårt att leka spåtant innan den delen av tävlingen är klar. Men Litauens 80-talsdisco, komponerad av Bobby Ljunggren och Billy Butt, borde gå till final. Samma gäller Vitrysslands fjolldiscodänga. Islands elektroniska danspop klarar sig gissningsvis också. Festligast vore det dock om Norges åttiotalsglamrockare showade sig in i finalen.
Skulle det gå käpprätt åt pipan för Stenmarck kan vi ju alltid hålla på Grekland. Svenskan Helena Paparizou från Antique tävlar för dem i år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons