Etnisk mångfald icke-fråga bland flera svenska företag

Förbättrad språkundervisning är det vanligaste svaret när arbetsgivarna får frågan om hur fler unga med invandrarbakgrund ska få jobb. Förvånande, eftersom frågan även gäller de som är födda i Sverige, tycker Marcos Jorge på IC-Potential som ligger bakom undersökningen. Många företag har överhuvudtaget inte tänkt på frågan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Marcos Jorge på IC-Potential.

Marcos Jorge på IC-Potential.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON
Annons

Etnisk mångfald ser ut att vara en icke-fråga på många svenska företag. Den slutsatsen kan dras vid en titt på svaren i senaste personalchefsindex från analysföretaget IC-Potential, där ett representativt urval av Sveriges personalchefer i olika branscher fått en öppen fråga om vad som skulle kunna göras för att minska arbetslösheten bland ungdomar och unga vuxna (upp till 26 år) med invandrarbakgrund. Arbetslösheten i gruppen ligger väsentligt mycket högre än för dem som är helsvenska i samma åldrar.

En fjärdedel av personalcheferna eller den personalansvariga, ibland vd, svarar ”mer fokus på språket”, att språket är problemet. Det förvånar IC-Potentials vd Marcos Jorge lite.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons