Etnisk kvotering till högskolan stoppas

Regeringen stoppar etnisk kvotering vid universitet och högskolor, erfar SvD. Ett annat förslag i den högskoleproposition som presenteras i dag, är att betygen i matematik och språk ska väga tyngre än andra ämnen vid antagningen till högskolan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan två år kan landets högskolor ta in en tiondel av studenterna på andra meriter än betyg och högskoleprov. Det har gjort att det i viss mån är möjligt att kvotera in studenter efter kön, eller om de har föräldrar som är födda utomlands.
Som SvD berättade i förra veckan kommer denna så kallade fria kvot i framtiden att vidgas till att omfatta en femtedel av studieplatserna. Det är ett av förslagen i högskolepropositionen, som regeringen och vänsterpartiet står bakom.
Samtidigt klargör regeringen att kvotering på etnisk grund inte ska medges, enligt vad SvD erfar. Det blir alltså inte tillåtet att ge studenter med utländska föräldrar förtur till utbildningarna.

– Jag tycker att det är bra. Men det är detta som vi uppfattar har varit linjen från första början, säger Gunnar Strömmer, jurist vid Centrum för rättvisa.
Han är ombud för två studenter med svensk bakgrund som stämt Uppsala universitet för att de inte kom in på juristlinjen. De båda studenterna blev utan utbildningsplatser på grund av att
universitetet kvoterat in sökande med utländsk bakgrund. De vann i tingsrätten, men justitiekanslern, som företräder universitetet, har överklagat domen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons