Annons

Etnisk katastrof i skuggan av Sotji-OS

I en ursinnig kamp mot klockan plöjer Kreml ner mångmiljarder i byggprojekt inför OS i Sotji 2014. Samtidigt kräver tjerkessiska aktivister att omvärlden ska bojkotta OS – med hänvisning till att hundratusentals av deras förfäder fördrevs från området av den ryska tsarens armé.

Publicerad

Salich Koblev heter egentligen Salich Kobl. Han använder den ryska namnformen för att underlätta sitt dagliga liv i staden som på adygeiska heter Sjatje. För omvärlden heter staden Sotji och är världskänd som OS-staden år 2014.

– Det är inte många som vet att adygeerna finns. Det är därför vi hoppades att OS ska innebära ett erkännande av oss, säger Salich Kobl.

OS i Sotji blir det dyraste någonsin, 51 miljarder dollar tros notan hamna på. Slutsumman för Peking-OS blev 40 miljarder dollar.

Foto: VIKTOR NUMMELIN, SCANPIX Bild 1 av 4

OS-arenan har fått ett tjerkessiskt namn, Fisht, som betyder vitt huvud. Annars talar de ryska arrangörerna tyst om tjerkesserna som tidigare dominerade området runt Sotji.

Foto: ALEXANDER DEMIANTJUK, REUTERS Bild 2 av 4

”I OS i Vancouver deltog indianerna i öppningsceremonin, precis som aboriginerna under OS i Sydney. Men OS i Sotji talar över huvud taget inte om oss tjerkesser. Det är som om vi inte fanns”, säger Salish Kobl som är adygé, eller tjerkess som är den turkiska och vanligaste benämningen.

Foto: ANNA-LENA LAURÉN Bild 3 av 4

Överallt i Sotji pågår det byggprojekt inför OS-starten i februari 2014.

Foto: ANNA-LENA LAURÉN Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons