Etiopien skakas av protester

KAPSTADEN Minst 20 människor har dödats under protestvågen i Addis Abeba och dödssiffran väntas stiga. Polisen öppnade i går eld mot demonstranter, men regeringens talesman Berekat Simon säger att polisen bara försökte stoppa plundrare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vittnesmålen om hur polisstyrkor avlossade skarp ammunition mot demonstranter kom i går från flera håll i huvudstaden. Vittnen berättar om hur flyende sköts bakifrån i en ren massaker runt de största marknadsområdena Mercato och Piazza i centrum. I ett bårhus såg en journalist att flera hade skjutits i huvudet.
Gårdagen var den tredje dagen i rad med oroligheter. I måndags och tisdags protesterade studenter vid universitetet och protesterna fortsatte på tisdagen på andra högskolor. Studenterna kastade stenar mot polisen som svarade med att storma. Mer än 500 greps.
Enligt vittnen har mer än tio busslaster med studenter tagits till polisakademin i Sendafa, tre mil öster om huvudstaden. Där hölls studenter inspärrade efter en protestvåg 2001 och många vittnade om
tortyr.
Studentprotester har också förekommit i fyra andra städer: Gondar, Bahar Dar, Awassa och Jimma.

I går strejkade taxi- och privata bussägare i sympati med studenterna. De flesta butiker i Addis Abeba höll stängt och ovanligt få människor syntes på gatorna.
Den statsstyrda radion varnar för att polisen kommer att fortsätta slå till mot alla folksamlingar som skanderar slagord eller på annat sätt protesterar.
Den utdragna valprocessen i Etiopien har skapat mycket misstänksamhet och hetsat upp stämningen. Beskyllningarna om valfusk har tagit ny fart.
I Addis Abeba saknar majoriteten sympati för Meles Zenawis regering. Oppositionen vann valet i huvudstaden, men det dröjer ända till den 8 juli innan valkommissionen tänker presentera det slutliga valresultatet för hela landet. Det är nästan två månader efter valet som hölls i mitten av maj. Fördröjningen motiveras med att myndigheterna ska hinna granska de hundratals klagomål som kommit in om valfusk. Det har hållits omval i sex valkretsar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons