Etiopien skakas av protester

Minst 20 människor har dödats under protestvågen i Addis Abeba och dödssiffran väntas stiga. Polisen öppnade eld mot demonstranter, men regeringens talesman Berekat Simon säger att polisen bara försökte stoppa plundrare.

Under strecket
Publicerad
Studenterna protesterar mot det påstådda valfusket som förekom i det etiopiska parlamentsvalet.

Studenterna protesterar mot det påstådda valfusket som förekom i det etiopiska parlamentsvalet.

Annons

KAPSTADEN
Vittnesmålen om hur polisstyrkor avlossade skarp ammunition mot demonstranter kom under onsdagen från flera håll i huvudstaden. Vittnen berättar om hur flyende sköts bakifrån i en ren massaker runt de största marknadsområdena Mercato och Piazza i centrum. I ett bårhus såg en journalist att flera hade skjutits i huvudet.
Nyhetsbyrån TT uppger att Hailu Shewal, ledare för oppositionsrörelsen CUD, har placerats i husarrest, uppgav EU:s valobservatörer i landet på onsdagskvällen. CUD:s andreman, Berhanu Nega, har varnats för att lämna sitt hem, tillade Ana Gomes, chef för EU-gruppen, på en presskonferens.

Onsdagen var den tredje dagen i rad med oroligheter. I måndags och tisdags protesterade studenter vid universitetet och protesterna fortsatte på tisdagen på andra högskolor. Studenterna kastade stenar mot polisen som svarade med att storma. Mer än 500 greps.
Enligt vittnen har mer än tio busslaster med studenter tagits till polisakademin i Sendafa, tre mil öster om huvudstaden. Där hölls studenter inspärrade efter en protestvåg 2001 och många vittnade om tortyr.
Studentprotester har också förekommit i fyra andra städer: Gondar, Bahar Dar, Awassa och Jimma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons