Etiopien är som vackrast efter regnet

Ingen dag slår Meskel i Addis Abeba, då etiopierna firar att en romersk kejsarinna hittade Jesu kors för 1 600 år sedan. Just efter regntiden blir Etiopien också som vackrast för turisten.

Under strecket
Publicerad
Den mest spännande affären för den som vill köpa silver, målningar eller färggranna halsband heter Rhobot och ligger på Churchill Road i Addis Abeba. Här visar en av försäljarna en etiopisk målning av änglar.

Den mest spännande affären för den som vill köpa silver, målningar eller färggranna halsband heter Rhobot och ligger på Churchill Road i Addis Abeba. Här visar en av försäljarna en etiopisk målning av änglar.

Annons

Hösten är det närmaste man kommer vårkänsla i Etiopien. Det är efter den långa regntiden. Invånarna i Addis Abeba - som ligger på 2 300 meters höjd - har länge huttrat i nattkylan och svurit över den röda leran som spridit sig överallt. Nu glädjer de sig åt att solen åter igen värmer höglandet och den kristna högtiden Meskel blir som en afrikansk variant av Valborgsmässoafton med bål och sånger.
Landskapet färgas så här års alldeles gult av en blomma som bär högtidens namn. Meskel har fyra kronblad, fyra delar precis som det heliga korset enligt legenden delades upp i. Enligt legenden gömdes en av korsets delar någonstans i Etiopien, som varit kristet tusen år längre än Sverige.
Den 27 september varje år strömmar processionerna från de många kyrkorna i Addis Abeba till den öppna platsen mitt i staden. Prästernas färggranna dräkter och paraplyer blixtrar ikapp med stora silverkors i solskenet. Dova trummor understryker sångerna som sjungs av de många kyrkokörerna.
Äldre män stoltserar med spjut och
leopardskinn, unga kvinnor och män från kyrkokörerna dansar och sjunger. Invånarna i staden kantar gatorna, klädda i sina finaste kläder. Alla samlas de för en ceremoni där höjdpunkten nås vid solnedgången, då ett stort bål av eukalyptusstammar tänds, inte bara på Meskeltorget utan runt om i hela landet. Samtidig bjuder man varandra till festmåltider.

En resa till Etiopien kan med fördel planeras just till denna tid av året. Då visar sig både Addis Abeba och landsbygden från sin finaste sida. Då vajar den unga teffen lika mjukt som gräs i vinden. Sädesslaget används för att göra livrätten injera (ett slags ojäst pannkaka), som äts tillsammans med en stark sås, wot. Landskapet får en frodighet som är motsatsen till den bild som omvärlden ofta har av landet.
”Det går inte att komma ifrån. Etiopien har ett problem med sin image. Nämn Etiopien och de flesta tänker på öken, hungerkatastrofer och krig”, skriver Lonely Planet i sin guide till landet. Och visst är Addis Abeba fullt av tiggare, och visst är
Etiopien ett av världens fattigaste länder. Men etiopierna är också otroligt gästfria, nyfikna och glada över alla turister som börjat komma.

Annons
Annons
Annons