Annons

”Etiken får inte glömmas bort i matrevolutionen”

Om en övergripande omläggning av vårt livsmedelssystem skall göras för en hållbar framtid finns det andra problem som samtidigt bör adresseras. Annars riskerar vi att förlora den framtid vi försöker rädda, skriver Henrik Lagerlund, professor i teoretisk filosofi.

Publicerad
Henrik Lagerlund.
Henrik Lagerlund. Foto: TT, pressbild

Den 17 januari offentliggjordes Eat-Lancet-kommissionens rapport om hälsa, diet och ett hållbart livsmedelssystem. När den lanserades i Oslo vid 14:30-tiden samma dag presenterades föreläsningen av huvudförfattarna Walter Willett och Johan Rockström som den viktigaste i mänsklighetens historia. Det kanske låter som en överdrift, men betydelsen av det problem som rapporten handlar om kan inte överskattas. Den fick ganska stor genomslagskraft i media (se bland annat SvD och DN) även om den ofta presenterades, framför allt på tv, som om budskapet främst var att vi måste äta mindre kött, vilket är att grovt underskatta rapportens betydelse.

Henrik Lagerlund.

Foto: TT, pressbild Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons