Annons

Dick Harrison:ETA:s farväl till vapnen ger hopp om fred

Efter åratal av förhandlingar, vapenvilor och återfall i våld har den militanta baskiska separatistorganisationen ETA lämnat över många av sina vapen. Det utgör – låt oss åtminstone hoppas – ett första verkligt steg mot ett slut på de aktiviteter som har resulterat i över 820 människors död och lemlästandet av ytterligare hundratals.

Under strecket
Publicerad
Bild från en video som den baskiska separatiströrelsen ETA släppte år 2011.
Bild från en video som den baskiska separatiströrelsen ETA släppte år 2011. Foto: TT/AP

Det första man bör känna till är att Baskien har en unik historia som inte delas av övriga Spanien. Folket talar ett icke-indoeuropeiskt språk som stammar från en tid långt innan våra egna förfäder rotade sig i nuvarande hemländer. Under medeltiden var baskerna självständiga – varken visigoterna på 600-talet eller araberna och berberna på 700-talet förmådde underkuva dem annat än högst tillfälligt. Muslimerna, som erövrade Pyreneiska halvön på 710-talet, förjagades redan omkring 740. Karl den stores frankiska fälttåg år 778 slutade med en katastrof: baskerna överföll och krossade eftertruppen i slaget vid Roncesvalles, sedermera odödliggjort i Rolandsången.

Bild från en video som den baskiska separatiströrelsen ETA släppte år 2011.

Foto: TT/AP Bild 1 av 4

Klotter i San Sebastian, den 9:e april, efter att ETA gått med på att lämna över sina vapen. ”Alltid med folket. Tack så mycket. Leve ETA”.

Foto: EFE/insight media/IBL Bild 2 av 4

Demonstranter i Bilbao 2016 kräver att fängslade medlemmar i ETA ska få återvända till Baskien.

Foto: Alvaro Barrientos/AP Bild 3 av 4

Den 8 april 2017, baskiska självständighetsvänner firar att den väpnade gruppen ETA lämnar över sina vapen.

Foto: Alvaro Barrientos/AP Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons