Annons

Estradör på en tabubelagd arena

Nathalia Edenmont är tillbaka. Men den här gången utan nyslaktade möss och kaniner. Istället går hon och form- givaren Martin Bergström i närkamp med kondomer, tamponger och toalettpapper.

Under strecket
Publicerad

En praktvåning i Stockholms innerstad tjänar både som ateljé och bostad åt den fotobaserade konstnären Nathalia Edenmont. Just i dag skapas nya verk som ska fullborda den omfattande retrospektiva utställning som är nästa anhalt i hennes lika färgstarka som omdiskuterade karriär.

Det var 2004 som både djurrättsaktivister och nazistsympatisörer upprördes av hennes kontroversiella fotografier, som enligt konstnären skulle visa på hur vi behandlar djur inom medicinsk forskning och för att få fram vår mat. På Galleri Wetterling slogs en besökare ned med ett baseballträ och flera verk vandaliserades.

Konstnären Nathalia Edenmont är tillbaka med nya verk, där hon använt ovanliga material. Hon var tidigare mycket uppmärksammad med verk där hon använt nyslaktade möss och kaniner. Nu handlar det om bland annat toalettpapper, kondomer och tamponger. Utställningen Eternal visas på Borås konstmuseum 29 januari - 3 april. Här verket Exellence.

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 1 av 12

Tillsammans med formgivaren Martin Bergström förebereder konstnärern Nathalia Edenmont den nioåriga modellen Ester för fotografering. *(Se även bildspecial, länk nedan till höger)*

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 12

Fortune.

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 3 av 12

Melancholy

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 4 av 12

Libido

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 5 av 12

Purity

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 6 av 12

Déja vu

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 7 av 12

Divine

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 8 av 12

Baby's breath

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 9 av 12

Unborn

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 10 av 12

Sublimation

Foto: KRAUSE JOHANSEN Bild 11 av 12

Tillsammans med formgivaren Martin Bergström förebereder konstnärern Nathalia Edenmont den nioåriga modellen Ester för fotografering.

Foto: DAN HANSSON Bild 12 av 12
Annons
Annons
Annons