Annons

Estland – efter svältkuren

Medan krisdrabbade Sydeuropa knäar under marknadernas attacker gör sig Estland redo att ta över euron vid årsskiftet - –efter ett halsbrytande förvandlingsnummer från baltisk tiger till luggsliten bondkatt men nu åter i tillväxtsspåret. SvD Näringsliv har rest till landet som svält sig ur krisen och träffat vinnare och förlorare.

Publicerad

TALLINN/NARVA Katrin Loodus stryker det blonda håret ur pannan, böjer sig ner över Halo och justerar videokameran som är robotens ”öga”. På golvet i vad som ser ut som en tekniknördarnas lekstuga ligger högar av slaktade videoapparater och elektronikskrot, borden utmed väggen är belamrade med datorer och mätinstrument.

Det är mindre än vecka kvar till de nationella mästerskapen i robotfotboll.

På Tallinns IT College samlas robotklubben. Tiia Tänav, 21, spexar medan Mihkel Sokk och Andrus Reedla trimmar roboten Halo.

Foto: KARIN NILSSON Bild 1 av 10

Sten Tamkivi, som är vd för teknologibässen, Skype tror på Estlands unga välutbildade elit: ”Hög arbetsmoral och påhittig.”

Foto: KARIN NILSSON Bild 2 av 10

Katrin Loodus, 20, som pluggar på it-högskolan i Tallinn och på fritiden slukar sciencefiction, har inga problem att koppla ihop datanätverk av det slaget som används på storföretag. Drömmen är en karriär i den snabbt växande estniska databranschen.

Foto: KARIN NILSSON Bild 3 av 10

I krisdrabbade Narva har nedläggningen av svenskägda textilfabriken Kreenholm kommit som en kalldusch. ”Ägarna struntar i de anställda”, kritiserar vice borgmästare Aleksander Ljudvig.

Foto: KARIN NILSSON Bild 4 av 10

Narva.

Foto: KARIN NILSSON Bild 5 av 10

Narva.

Foto: KARIN NILSSON Bild 6 av 10

Sömmerskan Irina Kovalushkina, 44 ...

Foto: KARIN NILSSON Bild 7 av 10

... och hennes gravida dotter Darija Kovalushkina är nu båda arbetslösa.

Foto: KARIN NILSSON Bild 8 av 10

Narva.

Foto: KARIN NILSSON Bild 9 av 10

Klubbordföranden Valentina Velman, som har jobbat i mer än 40 år på textilfabriken Krenholm, är bitter. Hon berättar hur svenskarna på styrelsemöte efter styrelsemöte försäkrade att fabriken skulle överleva och att jobben var säkra. I november slog fabriken igen.

Foto: KARIN NILSSON Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons
Annons