SvD Perfect Guide
Annons

Estelle Nordenfalk: Klimat och hälsa, så hänger de ihop!

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om att utgå från sin egen hälsa när man tänker på miljön.

Text: Estelle Nordenfalk - 21 augusti 2018

Valtider och en varm sommar gör att klimatfrågan är på tapeten. Vi måste agera nu annars är det försent, säger någon. Det är bara ”väder” säger en annan. Koldioxidsnacket är bara en dimridå för att dölja de riktiga miljöbovarna, som plast och skövling av regnskogen, säger en tredje.

Tycker man att det känns svårt att ta ställning i klimatfrågan – för att den är stor och ogreppbar – kan man faktiskt i mycket utgå ifrån sig själv och sin egna hälsa. På så sätt kan naturen åka med av bara farten.

Plast. Tänker du att plastbergen i haven som du sett i olika medier är långt ifrån där du bor och att du egentligen inte blir så berörd av det? Tillhör du dem som fortfarande tar en plastpåse för varje frukt och grönt i butiken? Tänk då att plast inte bara är farligt för naturen, det är inte bra för dig heller. Plaster är kemikalier och de läcker ofta ut under plastens livstid och de ämnena är inte bra för din hälsa. Rensa ut, ersätt, avstå!

Resor. Alla andra flyger ju och vi som bor i ett kallt och mörkt land måste väl ändå få unna oss att flyga till varmare länder, kanske du tänker. Tänk istället att långa flygresor, särskilt om du förflyttar dig över tidszoner, är oerhört stressande för din kropp. En del hävdar att även snabba förflyttningar ger stresspåslag och att man bör ordineras vila efter att ha rest.

Second hand. En klok person tog som exempel att alla osthyvlar som behövs är redan producerade. Även kläder har personliga fördelar att köpa second hand, inte bara på grund av den uppenbara överproduktionen, utan för att alla kemikalier som nya kläder har i sig är borttvättade och därför inte hamnar i din kropp.

Vi tar mer än vad vi ger tillbaka och vi tar mer än vad vi behöver, det kan aldrig vara hållbart på sikt. Tänk själv och glöm inte bort att du är en del av naturen!

Annons