SvD Perfect Guide

Nordenfalk: Väljer du hashtag eller närvaro?

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, från Yogayama och föreläsare inom hälsa och livsstil, ser fördelarna med att välja bort sociala medier på fest.

Text: Estelle Nordenfalk - 9 oktober 2019
Annons

På senare tid har jag fått två inbjudningar till olika festligheter. I den ena inbjudan står det längst ner vilken hashtag värden vill att vi använder när vi lägger ut bilder och filmer från festen. Inför den andra fick vi i veckan ett separat mail från värdarna med orden ”vi önskar att inget läggs upp på sociala medier, ingen behöver fota eller filma, fotograf finns, låt oss i stället ha kul tillsammans med fokus på där och då!”
Två helt skilda önskningar och jag reflekterade över hur jag känslomässigt upplevde olikheten.

Den senare visar på en insikt om att det är en diametral skillnad på att ha kul och att visa för andra att man har kul – två helt skilda mindset.

Att ha kul är en känsla som kommer inifrån och som bygger på att du är närvarande i stunden i det du gör och i det som händer. Du är där och då och tänker följaktligen inte på hur det du upplever vid ett senare tillfälle kan ge dig ditt ”snabbsocker”, utan ditt fokus är kvar på insidan i det som händer i stunden.

Att visa för andra att man har kul handlar om helt andra saker, i det har du ett mindset där du tänker bekräftelse utifrån – du behöver något utifrån för att det ska kännas bra. Det kan ibland vara så att det du upplever inte har något egenvärde om du inte kan få visa upp för någon annan och få dennes bekräftelse. I ett sådant mindset släpps närvaron på här och nu och fokus ligger på framtiden, du ser det du gör utifrån. Du tänker på vad andra kan bli imponerade av, vad som kommer se snyggt ut, vad som kommer att bygga ditt varumärke som lyckad person, helt enkelt vad som kommer att ge dig yttre uppmärksamhet.

Varje gång du går in i ditt bekräftelsebeteende väljer du alltså bort möjligheten till närvaro, du väljer bort kopplingen till insidan där din självkänsla och kompass bor. Det kan ju vara bra att tänka på att skrytbeteendet har ett pris och det är ganska högt.

En av värdarna vill helt enkelt bjuda sina gäster på det som har blivit en bristvara i dag, det som på grund av bristen blivit eftertraktat, nämligen närvaro. De har fattat att närvaro numera är vår tids nya lyx. En känsla som är svår att hitta till eftersom det ständigt är något annat som pockar på vår uppmärksamhet, något som drar oss bort ifrån vårt naturliga tillstånd av närvaro. Möjligheten att kunna erbjuda fokus och närvaro har därför fått förhöjd status. Det är en ny typ av lyx som inte kan köpas för pengar.

Annons