Perfect Guide

Estelle Nordenfalk: Behandla dig själv på samma sätt som din bil

Yogaexperten Estelle Nordenfalk har ett konkret råd till de stressade stackare som pressar sina psyken och kroppar till bristningsgränsen.

Låt oss prata lite oss stress.

Annons

Vi vet att psykisk och fysisk ohälsa ökar och att mycket går att härleda till stress. När vi pratar om stress låter det dock ibland som om det är något fel på oss själva, något fel på vår kropp och vårt system.

Man kan se det på ett annat sätt. Nämligen att reaktionerna som kroppen ger ifrån sig är ett friskhetstecken. Vårt mänskliga system reagerar precis som det ska när det blir överbelastat. De flesta system vi själva skapar har liknande funktioner. Enda skillnaden verkar vara att när det lyser en varningslampa i bilen sätter vi inte en bit silvertejp över så vi slipper se lampan, utan vi ser till att åtgärda problemet. Vi vet ju nämligen att om vi inte åtgärdar det nu, kan fler problem uppstå längre fram, och kanske mer allvarliga.

Ingen egentlig skillnad från vårt eget system, det märkliga är bara att vi förhåller oss till det på ett annorlunda sätt.

Det mänskliga systemet sänder varningssignaler vid överbelastning. Om de inte blir hörda så upprepas varningssignalerna. Sker ingen förändring, så kommer systemet gå in i nästa fas. I den fasen kommer vårt uttröttade immunförsvar, som ständigt arbetat under ett stresspåslag, att försvagas. När vi inte kan upprätthålla ett försvar blir det till slut fritt fram att angripa oss och sjukdomar får fäste i våra kroppar. Resan för att återställa balansen och styrkan i vårt system har nu naturligtvis en mycket längre väg att gå, än om vi hade reagerat på de första varningssignalerna. Om vi hade hoppat över silvertejpsstrategin och istället lyssnat, respekterat och börjat samspela med vårt eget smarta och komplexa system.

Vi vet att stress gör att vårt system får arbeta under orimliga omständigheter. Detta gör ju naturligtvis att förutsättningar för att göra ett bra jobb försämras avsevärt. Vilka andra system hanterar vi på detta sätt? Hur kan du göra för att åtminstone börja behandla dig själv på samma sätt som du behandlar din bil, telefon, båt eller dator? Saker som du i värsta fall kan köpa nya om de går sönder.

Estelle Nordenfalk är vd på yogakedjan Yogayama och föreläser om livsstilsfrågor.

Till Toppen