Recension

Violinsonater, vol I-IIIEssensdroppar av svärmisk musik

Under strecket
Publicerad
Annons

Stockholmaren Emil Sjögren upplever visst lite av en renässans. En försiktig återupptäckt med växande intresse så här strax efter hans 150-årsdag - då för övrigt Emil Sjögren-sällskapet sent omsider bildades 2003. Ett nyvaknat behov av en naivitetens och ömhetsbetygelsernas musik i vår tid? Nåja. Också Sjögren har sina manér och musiken är inte alltid så originell som man skulle önska. Men även om både fransk sötma - Sjögren och hans hustru tillbringade flera perioder i Paris - och en sorts brahmsk rotfasthet är påtaglig, finns där en äkta värme.
Uppmärksamheten har märkts på cd. Till den lite äldre Musica Sveciae-dokumentationen, på Proprius, har vi på senare år kunnat lägga en rad nya belysningar. Till exempel med pianisten Ingrid Lindgrens stora Sjögren-serie på Bluebell. Per Enoksson spelade för några år sedan in violinsonater på BIS. På Caprice har Anders Kilström sedan tidigare spelat in en pianoskiva och nu är han, tillsammans med
Tobias Ringborg, aktuell med de två avslutande volymerna (den första kom i somras) av tre som ger samtliga Sjögrens violinsonater.

Inte bara de fem numrerade sonaterna, utan även de två fantasierna och de två lyriska styckena, liksom Poème och Morceau de concert, därtill de tidiga Tannhäuser-sångerna, romanser och Contrabandieren i arrangemang för violin och piano av vännen Tor Aulin. Det är Emil Sjögrens så kallade mogna period som speglas genom violinsonaterna, från början av 1880-talet och cirka 30 år framåt till femte sonaten.
Kilström med sin klarhet och tyngd och Ringborg med sin eleganta och bäriga ton är ett utmärkt par i Emil Sjögrens musik. Inspelningarna gjordes åren 2001-2002, medan den populära Violinsonat nr 2 har givits ut tidigare och spelades in redan 1994. Jämnheten är ändå slående och möjligen en fördel jämfört med de annars fina Musica Sveciae/Proprius-inspelningarna där man mötte olika musiker och temperament i varje verk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons