Annons
X
Annons
X

Essän höll inte måttet

Jan Myrdal är överdramatisk. När vi fick Mariusz Kalinowskis essä om Strindbergs ryska kopplingar var en utgåva av Strindbergiana redan var klar. Men nu kan vi erbjuda Kalinowski plats på vår nya webbsajt, skriver redaktörerna för Strindbergiana.

(uppdaterad)
August Strindberg, 1899.
August Strindberg, 1899. Foto: SVEN ÅSBERG

Makterna är emot Jan Myrdal, Mariusz Kalinowski och Nikolaj Tjernysjevskij. Strindbergssällskapets årsskrift Strindbergiana 2009 refuserade en artikel om Tjernysjevskijs eventuella påverkan på ”Fröken Julie”. Det är förstås smickrande på ett lite bakvänt sätt att tillskrivas makten att förtränga och förfalska historien. Men Strindbergiana är ett helt ideellt projekt, som vare sig har råd att betala honorar eller avlöna sina redaktörer, utan helt och hållet lever på Strindbergssällskapets medlemmar. Hur många som vill stödja August Strindbergs verk och minne genom medlemskap avgör också hur många artiklar Strindbergiana kan trycka.

En hel del uppsatser måste refuseras. Mariusz Kalinowskis artikel lästes av två bedömare – som vi brukar göra – som inte tyckte att den höll måttet i konkurrens med övriga insända bidrag. 2009 års samling hade dessutom just utkommit. Tjernysjevskijs inflytande på Strindberg är det inte heller något okänt faktum utan har påpekats och beskrivits ett flertal gånger.

Men eftersom Sällskapet sedan dess har fått en egen hemsida (AugustStrindberg.se) kan vi med glädje erbjuda Mariusz Kalinowski att istället publicera sin artikel där. Då blir den än mer tillgänglig för alla som vill läsa den och bilda sin egen uppfattning.

Annons
X

Årsboken Strindbergiana utges sedan 1985 av Strindbergssällskapet på Atlantis. Tidigare i år utkom samling nummer 27, under mottot ”Istället för nekrolog”. Strindbergssällskapet är ett litterärt personsällskap som bildades 1945, och har genom åren varit initiativtagare till bland annat Strindbergsmuseet, de internationella Strindbergskonferenserna, utgivandet av Strindbergs Brev och även Samlade Verk. Sällskapet har inga anställda, inget bibliotek och inget kontor, utan drivs helt av ideella krafter.

Elena Balzamo, Anna Cavallin, David Gedin och Per Stam

Annons
Annons
X

August Strindberg, 1899.

Foto: SVEN ÅSBERG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X