Essäfond ska provocera

Under strecket
Publicerad
Annons

I nästa vecka instiftas en fond för essäer. Bakom fonden står Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, Föreningen Sveriges tidskriftsverkstäder och tidskriftsverkstäder i Luleå, Malmö, Stockholm och Göteborg. Bakgrunden är att kulturtidskrifterna sällan har råd att betala anständiga arvoden för kvalificerade essäer. Tidskrifterna har tidigare föreslagit kulturdepartementet att inrätta en essäfond liknande Författarfonden, finansierad genom biblioteks- och kopieringsersättning, men hittills har ingenting hänt. Därför tar nu tidskrifterna och tidskriftsverkstäderna saken i egna händer.

– Essäfonden är provisorisk, men också provokatorisk. Syftet är att provocera Kulturdepartementet att agera så att vi får en permanent lösning, säger Dan Abelin på Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.
Några större summor har inte essäfonden att fördela i inledningsskedet. Grundplåten är de 5 000 kronor som stiftarna själva bidrar med - en summa som på sin höjd skulle räcka att betala för en enda essä - men
organisationer och privatpersoner kommer att inbjudas att lämna bidrag till fonden. Eva Bäckstedt

Annons
Annons
Annons