Domen: Kokainflod­hästar är ”människor”

”Jag var livrädd, det här är djur som är mycket större än vad vi är vana vid att arbeta med i Colombia” säger veterinären Gina Paola Serna som steriliserat flera av flodhästarna till The Guardian.
”Jag var livrädd, det här är djur som är mycket större än vad vi är vana vid att arbeta med i Colombia” säger veterinären Gina Paola Serna som steriliserat flera av flodhästarna till The Guardian. Foto: Luis Bernardo Cano/DPA

80 förvildade ”kokainflodhästar” från Pablo Escobars tid som knarkkung i Colombia bedöms nu kunna vara en part i ett brottsmål i USA – på samma sätt som människor. En dom som får djurrättsaktivister att jubla.

Under strecket
Publicerad
Flodhästarna är en kvarleva från Pablo Escobars skräckvälde i Colombia, som sträckte sig från slutet av 70-talet fram till hans död 1993.

Flodhästarna är en kvarleva från Pablo Escobars skräckvälde i Colombia, som sträckte sig från slutet av 70-talet fram till hans död 1993.

Foto: Luis Bernardo Cano/DPA
Annons

I en dramatisk gryningsräd lyckades 500 elitsoldater och 22 helikoptrar slutligen gripa Colombias mäktigaste knarkkung Dairo Antonio Úsuga, mer känd som Otoniel, tidigare i veckan. Otoniel, ledare av Gulfklanen, har varit högst upp på USA:s lista över efterlysta personer i många år – misstänkt för att ha smugglat in över 73 ton kokain i landet. Gripandet i djungeln, där Otoniel gömt sig, markerar slutet för Gulfklanens grepp om landet enligt presidenten.

– Detta är det största slaget mot narkotikahandeln i vårt land detta århundrade. Det är bara jämförbart med Escobars fall, sa president Iván Duque under ett tv-sänt tal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons