Annons

Skulpturens kraft och känslaErotiskt laddad nakenhet i något liten kostym

Gustav Vigeland (1869-1943) är en av Norges mest framstående konstnärer. ”Man med kvinna i famnen”, 1906, är en av åtta skulpturer som finns i Thielska galleriets park.
Gustav Vigeland (1869-1943) är en av Norges mest framstående konstnärer. ”Man med kvinna i famnen”, 1906, är en av åtta skulpturer som finns i Thielska galleriets park. Foto: Yanan Li

Erotikens och melankolins krafter. Det är några av skulptören Gustav Vigelands bärande teman. Nu firar Thielska Galleriet att det är 150 år sedan den uppburne konstnären föddes i Norge. Men den svenska utställningen är ganska blygsam, tycker Dan Backman.

Under strecket
Publicerad

”Mor och barn”, 1907.

Foto: Yanan LiBild 1 av 2

Porträtt av Emanuel Vigeland, 1896.

Foto: Per MyrehedBild 2 av 2

Vigelandsparken i Oslo liknar ingen annat. Den kanske inte verkar så märklig vid ett snabbt besök, men tittar man lite närmare på skulpturerna som finns där blir man varse komplexiteten i de frammejslade människornas kroppsliga och själsliga uttryck.

Allra märkligast är förstås den stora monolit som utgör parkens mittpunkt. En sjutton meter hög fallisk granitpelare huggen i ett stycke, placerad på en cirkelformad platå och flankerad av en trappa med en mängd skulpturer.

Annons
Annons
Annons