Annons
X
Annons
X

Erland Josephson har avlidit

Skådespelaren, regissören och författaren Erland Josephson avled i natt, 88 år gammal, uppger Sveriges Radio.

Erland Josephson.
Erland Josephson. Foto: SCANPIX

Erland Josephson föddes den 15 juni 1923 i Stockholm. Som skådespelare har han medverkat i ett stort antal svenska och utländska filmer och teateruppsättningar. Som författare har han skrivit såväl romaner som lyrik och dramatik. Erland Josephson var också chef för Dramaten mellan 1966 och 1975.

Han har ingen formell skådespelarutbildning, utan skolade sig som amatörskådespelare vid Studentteatern. 1945 anställdes han vid Helsingborgs stadsteater, där Ingmar Bergman var chef. 1956 fick Erland Josephson anställning på Dramaten i Stockholm, där han, enligt Dramatens egen hemsida, gjorde 75 roller.

Det första framträdandet på nationalscenen var 1956, i uppsättningen Drottningen och rebellerna.

Annons
X

Erland Josephsons sista roll på Dramaten var 2005, som Sagoberättaren i Sultanens hemlighet.

Han arbetade länge tillsammans med gode vännen Ingmar Bergman. De båda träffades för första gången när Erland Josephson bara var 16 år och Bergman 21. Bergman regisserade teateramatören Josephson i en uppsättning av Köpmannen i Venedig på Norra Latin, skriver Ingmar Bergman-stiftelsen.

På filmduken debuterade Erland Josephson 1946, med en mindre roll i Ingmar Bergmans film Det regnar på vår kärlek. Erland Josephson spelade också mot Liv Ullman i tv-serien Scener ur ett äktenskap från 1973-1974. På Filmgalan 2004 fick Erland Josephson ta emot en ”hedersguldbagge”, och stående ovationer.

– Jag är utomordentligt mallig för det här. För några år sedan skulle jag ha varit generad, men det är jag inte. Jag tycker det är väldigt bra att jag fick det här, sade han själv enligt TT:s rapport.

Annons
Annons
X

Erland Josephson.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X